Moșii de Toamnă 2023. Când pică în acest an Sâmbăta Morților și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

Moșii de Toamnă 2023. Sâmbăta Morților din timpul acestui anotimp are o dată variabilă, strâns legată de celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie.

04 aug. 2023, 22:17
Moșii de Toamnă 2023. Când pică în acest an Sâmbăta Morților și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți
Moșii de Toamnă 2023. Când pică în acest an Sâmbăta Morților și care sunt regulile pe care trebuie să le respecți

Moșii de Toamnă 2023. An de an, creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă, o sărbătoare cu o dată variabilă, dar care cade întotdeauna într-o zi de sâmbătă. Această zi este strâns legată de celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie. Există patru astfel de sâmbete pe parcursul anului, câte una în fiecare anotimp, dedicate sărbătoririi Moșilor.

Citește și: Calendar ortodox 5 august 2023. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, făcător de minuni. Rugăciunea grabnic ajutătoare pentru protejarea celor săraci şi bolnavi

Moșii de Toamnă sunt strâns asociți cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de mir. În fiecare an, atât data Moșilor de Toamnă, cât și cele ale celorlalte Moși (Moșii de Iarnă, Moșii de Vară și Moșii de Primăvară) sunt flexibile, dar toate sunt sărbătorite numai în zile de sâmbătă.

Moșii de Toamnă 2023. Când pică anul acesta

În 2023, Moșii de Toamnă vor fi sărbătoriți pe 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii respective.

Sărbătoarea Moșilor de Toamnă este caracterizată prin legătura sa cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie și prin aducerea de omagii celor decedați. În această zi, preoții conduc o slujbă specială, iar credincioșii aduc diferite preparate, cum ar fi vin, colivă, colăcei și alte mâncăruri, pentru a fi sfințite. Acestea vor fi apoi distribuite în memoria celor care au trecut în neființă. La biserică, se scriu pomelnice în care se roagă pentru sufletele celor aflați în ceruri. După slujba de la biserică, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări în memoria celor decedați.

În timpul sărbătoririi Moșilor de Toamnă, este tradițional ca femeile să intre în biserică cu capul acoperit.

Este evitată activitatea de măturat, pentru a nu ridica praf, și de aruncat gunoi, deoarece se crede că acesta ar putea ajunge la cei decedați. De asemenea, spălarea hainelor este ocolită, similar altor sărbători.

Creștinii sunt sfătuiți să evite mersul la fântâni sau în intersecții izolate, deoarece există credința că ar putea întâlni spirite rele și malefice în acele locuri.

Prăznuirea Moșilor de Toamnă se face pe 4 noiembrie. Iată ce rugăciuni trebuie să rostești pentru mântuirea și pomenirea celor adormiți:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfântului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”

Citește și: Profeția cutremurătoare a părintelui Arsenie Boca. ”Bucureştiul are să fie al doilea Ierusalim. Să nu vă fie frică”