Motanul Larry, singurul locatar care nu a părăsit reşedinţa premierilor britanici din Downing Street GALERIE FOTO

Chiar dacă David Cameron şi-a luat tot ce i-a aparţinut după ce a părăsit reşedinţa destinată premierilor britanici, un singur lucru a omis. Fostul premier care a demisionat oficial, miercuri, l-a "abandonat" în reşedinţă pe motanul Larry. 

13 iul. 2016, 13:29

Motanul Larry a ajuns „la putere” în Downing Street în 2011. Ocupă „funcţia” de vânători de şoareci şi, ocazional, de şobolani.

Până miercuri, soarta lui Larry nu era clară. Au existat speculaţii potrivit cărora Larry ar fi urmat să plece împreună cu foştii locatari, cuplul David şi Samantha Cameron. Dar superbul motan a preferat să nu părăsească reşedinţa premierilor. Aşa că a rămas în Downing Street, nr.10.

Noul premier, Theresa May, care nu a avut nimic împotrivă ca felina să rămână alături de ea. Va trebui să se obişnuiască însă cu pantofii ei escarpin, cu model de blană de leopard … Oricum, ar fi vorba tot de o felină.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a ţinut să explice însă că Larry nu a fost, propriu-zis, al cuplului Cameron, ci motanul ar aparţine unui funcţionar de la reşedinţa prim-ministerială. 

Larry a ajuns în această reşedinţă prin „fapte de arme”. El a reperat un şobolan ce era pe punctul de a trece pragul reşedinţei prim-miniştrilor britanici, dar Larry l-a pus pe fugă. Cu toate acestea, cel puţin la început, capacitatea lui de vânător a fost pusă la îndoială. Chiar şi aşa, Larry a primit până la urmă titlul de „vânător-şef de şoareci”.

Citeşte şi Ce au descoperit cercetătorii după ce mai mulţi şoareci au fost trimişi în spaţiul cosmic

Istoria pisicilor din Downing Street a început încă din anii 1920.  Humphrey a fost ales ca vânător de rozătoare în vremea „Doamnei de Fier” – nimeni alta decât Margaret Thatcher – şi a supravieţuit şi în perioada premierului John Major. A fost „scos la pensie” în 1997 de către premierul Tony Blair, la insistenţele soţiei lui, Cherie. Motanul a primit în schimb o pensie de 120 de euro pe an.

În cazul lui Larry, o dată acceptat de noua lui stăpână, se pare că motanul nu va mai îndura regimul de austeritate căruia i-a căzut victimă în anii precenţi, fiind nevoit să lucreze pe gratis şi să fie hrănit de membrii personalului reşedinţei.

Larry a fost văzut de mai multe ori „certându-se” cu Palmerston, pisica din vecini care lucrează la „Externe”, unde a fost adoptată în luna aprilie. Nu este în relaţii prea bune nici cu Freya, pisica familiei lui George Osborne, care locuieşte în clădirea vecină cu reşedinţa premierului, la nr.11. Felina riscă să rămână însă fără adăpost dacă stăpânul ei nu-şi va recupera ministerul.