Ursula von der Leyen se confruntă, la numai câteva luni de la începutul celui de-al doilea mandat la șefia Comisiei Europene, cu un vot de neîncredere, inițiat de europarlamentarul român din partea AUR Gheorghe Piperea, afiliat grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a notificat miercuri, 2 iulie, liderii grupurilor politice din legislativ cu privire la moțiunea de cenzură împotriva întregii Comisii Europene, care este acuzată de abuzuri în gestionarea pandemiei de COVID-19 și lipsă de transparență.
Moțiunea de cenzură a împotriva comisiei Ursula von der Leyen a beneficiat de sprijinul a cel puțin 72 de eurodeputați, care reprezintă o zecime din totalul membrilor Parlamentului.
Gheorghe Piperea transmite că moțiunea de cenzură se va dezbate luni, 7 iulie și se va vota joi, 10 iulie.
În cazul în care va trece, președinta comisiei, alături de cei 26 de comisari europeni, unul pentru fiecare țară, va fi obligat să demisioneze în bloc, însă analiștii consideră acest lucru improbabil.
Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură împotriva Comisiei Europene este nevoie de o majoritate calificată, care să reprezinte două treimi din voturile exprimate și majoritatea celor 720 de membri ai Parlamentului European.
Comisia von der Leyen a fost în mijlocul unui scandal legat de mesajele personale pe care le-a avut cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în plină pandemie de Covid-19.
Tribunalul UE a afirmat că Comisia „nu a reușit să explice într-un mod plauzibil de ce a considerat că mesajele text schimbate în contextul achiziționării de vaccinuri Covid-19 nu conțin informații importante … a căror păstrare trebuie asigurată”.