Moțiunea lui Florin Cîțu pentru un nou mandat la șefia PNL. „Era nevoie de mai mult liberalism în PNL. Această candidatură e despre viitorul României”

Premierul Florin Cîţu şi-a depus, vineri, candidatura la preşedinţia Partidului Naţional Liberal, afirmând că a intrat în cursa internă pentru şefia partidului pentru a construi şi a uni PNL.

20 aug. 2021, 16:00
Moțiunea lui Florin Cîțu pentru un nou mandat la șefia PNL. „Era nevoie de mai mult liberalism în PNL. Această candidatură e despre viitorul României”

Moțiunea lui Florin Cîțu se numește „România liberală” și are 28 de pagini. Principalele puncte propuse de premier în document în vederea dezvoltării României sunt revizuirea Constituției, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

Principalele declaraţii ale lui Florin Cîţu după depunerea moţiunii

  • Am pornit acum câteva luni de zile cu o echipă mică, dar determinată şi am spus că intru în această cursă să câştig. Am spus în acelaşi timp să construiesc. Astăzi se vede că mesajul meu de a face România liberală a prins.
  • Avem până acum 32 de filiale care au semnat sau sunt alături de noi în acest demers. Am intrat în această cursă să unesc PNL şi vom încerca până pe 25 septembrie să-i avem pe toţi printre noi. Cu siguranţă, după 25 septembrie vom avea întreg PNL-ul în jurul aceastei moţiuni „România liberală”.
  • E oficial acum! Mi-am depus candidatura pentru preşedinţia PNL.
  • Această moţiune poate aduce bunăstare pentru toţi românii. Au făcut toate eforturile pentru a ajuta România.
  • Am intrat în această cursă pentru că mi-am dat seama că e nevoie de mai mult. E nevoie să am spate şi un partid puternic, PNL. Un partid care va fi cel mai mare partid din România în anii următori. În același timp, era nevoie de mai mult liberalism în PNL, acesta a fost un alt motiv pentru care am intrat în competiție.
  • După 25 septembrie, altfel se vor lua deciziile în PNL. Eu construiesc echipe, mă înconjor de oameni care au făcut performanţă și nu rămân singur. Avem nevoie de toți. Vă spun tuturor că nu pot face acest lucru singur. Putem doar dacă noi toți, toți care suntem aici ducem mesajul mai departe românilor şi vom asigura o guvernare liberală opt ani de zile.
  • Această candidatură, această moțiune, această competiție nu e despre mine sau contracandidatul meu, e despre viitorul României. Trăiască România liberală!

„Esenţa liberalismului: proprietatea privată şi toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei – nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, precizează Florin Cîţu în textul moţiunii.

Premierul explică faptul că „Mediul politic, dar şi societatea civilă sunt încă tributare unor mentalităţi preponderent etatiste. Din nefericire, statul continuă încă să fie văzut ca o sursă a prosperităţii şi i se cere intervenţia la fiecare pas. Aşadar, noi, liberalii, avem datoria de a revigora potenţialul inovator şi antreprenorial al societăţii, iar atragerea elitelor din fiecare nouă generaţie şi menţinerea lor în ţară vor fi posibile numai prin schimbarea percepţiei, prin înţelegerea rolului eroic pe care-l au cei care încep o afacere, care generează bunuri ce servesc bunăstării generale, plătesc salarii şi taxe şi, în cele din urmă, generează profit. (…) Suntem în PNL pentru că suntem liberali. Pentru că apărăm drepturile cetăţenilor, proprietatea şi piaţa liberă. Pentru că vrem ca legea şi administraţia să ofere fiecărui român şanse egale de a prospera. Este momentul să ne asumăm public aceste valori”.

Liberalismul modern pe care îl susţine actualul prim-ministru se bazează pe următorii piloni:

● Punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia.

● Statul de drept.

● Statul eficient pus în slujba cetăţeanului.

● Concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice.

● Furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.

MOTIUNE CITU

Citiți și Ludovic Orban și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia PNL. Ce conține textul moțiunii – DOCUMENT