Lovitură pentru Coaliție în Parlament. Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, adoptată de Senat. Simona Bucura-Oprescu: Este o nedreptate

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, ”Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”, a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra. Potrivit regulamentului celor două Camere ale Parlamentului, adoptarea moţiunii simple nu are ca efect demiterea ministrului în cauză. AUR a cerut, în plen, demisia Simonei Bucura Oprescu, după votul dat de senatori.
Alina Costache
28 apr. 2025, 15:14
Lovitură pentru Coaliție în Parlament. Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, adoptată de Senat. Simona Bucura-Oprescu: Este o nedreptate

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, ”Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”, a primit 61 de voturi ”pentru” şi 59 ”împotrivă”. Din totalul de 134 de senatori, au fost prezenţi 120 de senatori.

”Senatul a adoptat moţiunea simplă. În încheiere, aş sugera doamnei ministru, într-un gest de onoare, să-şi prezinte demisia, pentru că aceste voturi nu sunt ale noastre, ci ale românilor care ne-au trimis aici să-i reprezentăm”, a spus senatorul AUR Constantin-Ciprian Iacob.

Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat în plen că în moţiune nu este prevăzută demisia ministrului.

”Nu reţin ca moţiunea să fi avut ca concluzie sau solicitare demisia ministrului”, a spus Abrudean.

El a precizat că moţiunea simplă va fi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Regulamentului Senatului,  Moţiunea simplă exprimă poziţia Senatului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Moţiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi sunt obligatorii pentru Guvern şi membrii săi, precum şi pentru celelalte persoane vizate.

 

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Pentru 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior

O pensie de 900 de euro pentru un pensionar care a muncit pe salariul mediu era de neimaginat înainte de reforma sistemului public de pensii şi de recalcularea de la 1 septembrie, a afirmat luni ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a subliniat că „demersul în sine al opoziţiei de a depune o moţiune şi de a chema ministrul de resort să explice public actul guvernamental este un exerciţiu democratic, important şi necesar”, însă nu poate fi de acord ca acest demers să fie construit pe date false.

„Aceasta este esenţa unui sistem democratic sănătos, dar nu pot fi de acord ca acest demers al opoziţiei să fie construit pe date false, pe jumătăţi de adevăr sau pe omisiuni special croite pentru a distorsiona realitatea şi a-i dezinforma pe oameni. Am citit cu multă atenţie moţiunea, care este plină de astfel de elemente, selectate special pentru a prezenta românilor o imagine deformată, trunchiată, neadevărată cu privire la evoluţiile sistemului public de pensii. Vă dau un prim exemplu. Este fals că România ar avea a doua cea mai mică speranţă de viaţă la 65 de ani din Uniunea Europeană, cum aţi scris dumneavoastră în moţiune. Aceasta este o informaţie falsă. Bulgaria, dar şi Ungaria, sunt în spatele României la acest indicator, care a crescut semnificativ în ultimii trei ani, de la 16,4 ani în 2021 la 19,1 ani la finalul lui 2023. România are astăzi cea mai mare speranţă de viaţă din istorie”, a menţionat ministrul Muncii, la dezbaterea şi votul asupra Moţiunii simple cu tema: „Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”.

Potrivit acesteia, România a înregistrat cea mai mare creştere a speranţei de viaţă din Uniunea Europeană în perioada 2019-2023, conform Eurostat.

„Stimaţi colegi de la AUR, POT şi SOS, aţi prezentat în moţiune un calcul privind raportul dintre contribuţiile plătite şi pensia primită de un român mediu. Nu e foarte limpede ce înseamnă un român mediu în viziunea dumneavoastră, dar prezum că v-aţi gândit la un român care câştigă salariul mediu. Cifrele prezentate de dumneavoastră sunt false, nu au nicio legătură cu realitatea. Un astfel de român, care ar lucra 42 de ani, cum spuneţi dumneavoastră, în moţiune, ar avea astăzi o pensie brută de 900 de euro, 4.475 de lei, fără a introduce aici eventualele puncte necontributive aferente studiilor, serviciului militar şi aşa mai departe. Vă rog, haideţi să fim sinceri cu pensionarii. O pensie de 900 de euro pentru un pensionar care a muncit pe salariul mediu era de neimaginat înainte de reforma sistemului public de pensii şi de recalcularea de la 1 septembrie. Iar dacă acest român, din exemplul dumneavoastră, ar trăi până la vârsta care reprezintă speranţa de viaţă la 65 de ani, adică 65 de ani, plus 19,1 ani, adică 84,1 ani, atunci ar primi de la statul român venituri totale din pensie de circa 1.025.670 lei, nu 520.000 lei, cum aţi prezentat dvs. în moţiune. Iar acest român, în perioada de activitate, ar contribui cu aproximativ 880.000 lei la Pilonul I de pensii, adică ar primi semnificativ mai mult decât a contribuit”, a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, scopul noii în legi a fost recalcularea pe contributivitate şi predictibilitate pentru stagii complete de cotizare, pentru sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii, prin încurajarea prelungirii voluntare a vieţii profesionale şi răsplătirea celor care muncesc.

„Aţi mai afirmat, în acest document, că noua lege a pensiilor a adus mai degrabă inechităţi decât soluţii. Aţi scris această minciună chiar în primul paragraf al moţiunii. Cum puteţi să minţiţi în halul acesta, când pentru prima dată în România pensiile sunt calculate pe contributivitate, adică pensiile sunt egale pentru muncă şi contribuţii egale, indiferent de anul ieşirii la pensie? Cum puteţi spune că s-au produs inechităţi când peste 3,8 milioane pensionari au primit o pensie mărită după recalculare. Pentru aceşti peste 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel. Vă rog să luaţi evoluţia punctului de pensie, pe 10 ani, 20 de ani, pe câţi ani doriţi dvs. şi arătaţi-mi când, în istoria României, am mai avut o creştere atât de consistentă a pensiilor, cu mult peste rata inflaţiei. Vă spun eu. Niciodată, niciun alt guvern nu a mai acordat o creştere atât de mare. Deci, cum puteţi vorbi de inechitate pentru pensionari, referindu-vă la anul în care am făcut dreptate pentru pensionari?”, a mai spus Bucura-Oprescu.

Totodată, ea a făcut referire la o altă acuză din moţiune, respectiv prorogarea prevederii din legea pensiilor privind majorarea anuală a pensiilor din sistemul public

„O altă acuză din moţiunea dumneavoastră este prorogarea prevederii din legea pensiilor privind majorarea anuală a pensiilor din sistemul public. Credeţi că nu mi-aş fi dorit să majorăm pensiile după regula din legea pe care eu însămi am promovat-o? Dumneavoastră nu ştiţi, dar vă spun că la guvernare apar şi constrângeri determinate de factori care nu sunt sub controlul tău, cum ar fi constrângerile fiscal-bugetare, criză energetică europeană, riscurile economice legate de conflictul de la graniţă, instabilitatea politică şi multe altele. Iar toate aceste turbulenţe afectează măsurile sociale pe care, ca ministru al muncii, le-am gândit, le-am implementat cu toată buna credinţă. Un guvern responsabil îşi asumă şi decizii grele, cum este şi aceasta pe care o criticaţi dvs. astăzi. Sunt decizii pe care nu şi le doreşte nimeni, dar care sunt necesare pentru a menţine echilibrul economic, tocmai pentru a proteja pensionarii de eventuale derapaje”, a adăugat ministrul.

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Ce viteză aveau Diogo Jota și fratele său în momentul accidentului mortal. Filmul complet al tragediei, anunțat de polițiști
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vestea așteptată de șoferi. Un nou drum expres va fi dat în folosință
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Scene apocaliptice după furtunile care au făcut prăpăd în România. Un acoperiș a fost smuls de pe un bloc, în Deva
Cancan.ro
Stațiunea din România DISTRUSĂ de ape! Marea a inundat zona de plajă, astăzi 😲
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați