Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă iniţiată de ACL, cu titlul "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi", prin care se solicită demisia ministrului de resort. Moţiunea vizează OUG 49/2014, despre care ministrul Remus Pricopie spune, însă, că face funcţional sistemul de învăţământ.
Ionela Marcu
23 sept. 2014, 09:58
Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a Educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

Potrivit ACL, „inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate”.

Deputaţii Opoziţiei consideră că ordonanţa blochează complet descentralizarea sistemului şcolar.

Pricopie: OUG 49/2014 face funcţional sistemul de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ.

„Ordonanţa 49/2014 vine să corecteze o serie de lucruri pe care Legea 1 le-a introdus, mai exact aceste modificări din ordonanţă sunt tocmai pentru a putea face funcţional sistemul de Educaţie. Consiliul de administraţie, care este principalul organ de conducere a unei unităţi de învăţământ, din păcate, în foarte multe unităţi de învăţământ, din 2001 până la adoptarea Ordonanţei 49, nu s-a putut constitui conform legii, pentru că norma prevăzută de Legea 1 nu ţinea cont de realitate. În multe localităţi, autorităţile locale sau părinţii nu desemnau reprezentanţi în consilii de administraţie şi atunci nu se putea întruni cvorumul necesar pentru a se putea întruni consiliul. Ordonanţa 49 menţine structura consiliului de administraţie, dar prevede modul în care consiliul de administraţie funcţionează dacă nu avem cvorum la prima şedinţă”, a explicat Pricopie.

Potrivit ministrului, ordonanţa, care a fost criticată de Opoziţie prin moţiune, asigură şi posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.

„În ultimele luni, s-a vehiculat faptul că se poate intra în învăţământul superior fără bacalaureat. Nimic mai fals. În legea Educaţiei există aceste prevederi, nu s-au modificat, se precizează clar că diploma de bacalaureat este necesară pentru a fi admis în învăţământul superior, programe de licenţă. Organizarea unui colegiu, respectiv a unei şcoli postliceale într-o instituţie de învăţământ superior are cu totul altă motivare. În momentul de faţă, în România, nu mai există specialişti, tehnicieni sau alte profesii, pentru faptul că şcolile postliceale care au existat cândva au dispărut sau nu mai au forţa să pregătească programe. La noi nu mai există şcoli care să pregătească tehnicieni veterinari sau specialişti în domeniul petrolului, liceele specializate în anii ’80 nu mai au capacitatea astăzi să organizeze aşa ceva. Comisia Europeană şi Banca Mondială, printr-o serie de studii, au solicitat o diversificare a programelor postliceale, iar aceasta este una din soluţiile pe care o putem adopta”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Pricopie a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.

Birchall: Moţiunea este un afront la adresa decenţei

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că moţiunea simplă privind Educaţia introdusă de Opoziţie reprezintă „un afront la adresa decenţei”, subliniind că social-democraţii vor vota împotriva „acestei caricaturi de moţiune”.

„Argumentele politice invocate în această moţiune simplă se citesc precum îndemnurile la lupta de clasă din şcoala de politruci a lui Klaus Iohannis, acelaşi candidat la Preşedinţia României care îl confundă pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu. Moţiunea simplă de astăzi este un afront la adresa decenţei celor care ne privesc, a românilor care se aşteaptă la măsuri responsabile în privinţa Educaţiei din partea clasei politice şi nicidecum la conflict şi atacuri politice”, a afirmat Birchall, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii „PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”.

Ea le-a transmis deputaţilor Opoziţiei „să nu târască şcoala românească în jocuri politicianiste”.

„Grupul PSD va vota împotriva acestei caricaturi de moţiune care arată încă o dată că semnatarii acesteia, în goana lor după voturi, au uitat de un lucru important: Educaţia este cea mai bună zestre pe care noi o putem da unui copil şi vă invit stimate colege şi stimaţi colegi, indiferent de partidele politice din care faceţi parte, să arătaţi prin fapte, nu declaraţii politicianiste, că într-adevăr respectaţi şcoala românească şi dascălii acestei ţări”, a adăugat Birchall.

Deputatul PSD i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de „măsluirea cifrelor din statistici” şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, iar „200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară”, s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze, s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african