Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă iniţiată de ACL, cu titlul "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi", prin care se solicită demisia ministrului de resort. Moţiunea vizează OUG 49/2014, despre care ministrul Remus Pricopie spune, însă, că face funcţional sistemul de învăţământ.
Ionela Marcu
23 sept. 2014, 09:58
Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a Educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

Potrivit ACL, „inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate”.

Deputaţii Opoziţiei consideră că ordonanţa blochează complet descentralizarea sistemului şcolar.

Pricopie: OUG 49/2014 face funcţional sistemul de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ.

„Ordonanţa 49/2014 vine să corecteze o serie de lucruri pe care Legea 1 le-a introdus, mai exact aceste modificări din ordonanţă sunt tocmai pentru a putea face funcţional sistemul de Educaţie. Consiliul de administraţie, care este principalul organ de conducere a unei unităţi de învăţământ, din păcate, în foarte multe unităţi de învăţământ, din 2001 până la adoptarea Ordonanţei 49, nu s-a putut constitui conform legii, pentru că norma prevăzută de Legea 1 nu ţinea cont de realitate. În multe localităţi, autorităţile locale sau părinţii nu desemnau reprezentanţi în consilii de administraţie şi atunci nu se putea întruni cvorumul necesar pentru a se putea întruni consiliul. Ordonanţa 49 menţine structura consiliului de administraţie, dar prevede modul în care consiliul de administraţie funcţionează dacă nu avem cvorum la prima şedinţă”, a explicat Pricopie.

Potrivit ministrului, ordonanţa, care a fost criticată de Opoziţie prin moţiune, asigură şi posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.

„În ultimele luni, s-a vehiculat faptul că se poate intra în învăţământul superior fără bacalaureat. Nimic mai fals. În legea Educaţiei există aceste prevederi, nu s-au modificat, se precizează clar că diploma de bacalaureat este necesară pentru a fi admis în învăţământul superior, programe de licenţă. Organizarea unui colegiu, respectiv a unei şcoli postliceale într-o instituţie de învăţământ superior are cu totul altă motivare. În momentul de faţă, în România, nu mai există specialişti, tehnicieni sau alte profesii, pentru faptul că şcolile postliceale care au existat cândva au dispărut sau nu mai au forţa să pregătească programe. La noi nu mai există şcoli care să pregătească tehnicieni veterinari sau specialişti în domeniul petrolului, liceele specializate în anii ’80 nu mai au capacitatea astăzi să organizeze aşa ceva. Comisia Europeană şi Banca Mondială, printr-o serie de studii, au solicitat o diversificare a programelor postliceale, iar aceasta este una din soluţiile pe care o putem adopta”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Pricopie a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.

Birchall: Moţiunea este un afront la adresa decenţei

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că moţiunea simplă privind Educaţia introdusă de Opoziţie reprezintă „un afront la adresa decenţei”, subliniind că social-democraţii vor vota împotriva „acestei caricaturi de moţiune”.

„Argumentele politice invocate în această moţiune simplă se citesc precum îndemnurile la lupta de clasă din şcoala de politruci a lui Klaus Iohannis, acelaşi candidat la Preşedinţia României care îl confundă pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu. Moţiunea simplă de astăzi este un afront la adresa decenţei celor care ne privesc, a românilor care se aşteaptă la măsuri responsabile în privinţa Educaţiei din partea clasei politice şi nicidecum la conflict şi atacuri politice”, a afirmat Birchall, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii „PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”.

Ea le-a transmis deputaţilor Opoziţiei „să nu târască şcoala românească în jocuri politicianiste”.

„Grupul PSD va vota împotriva acestei caricaturi de moţiune care arată încă o dată că semnatarii acesteia, în goana lor după voturi, au uitat de un lucru important: Educaţia este cea mai bună zestre pe care noi o putem da unui copil şi vă invit stimate colege şi stimaţi colegi, indiferent de partidele politice din care faceţi parte, să arătaţi prin fapte, nu declaraţii politicianiste, că într-adevăr respectaţi şcoala românească şi dascălii acestei ţări”, a adăugat Birchall.

Deputatul PSD i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de „măsluirea cifrelor din statistici” şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, iar „200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară”, s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze, s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 15.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretul câștigătorului la Loto. A luat 10 milioane de euro, dar trăiește la fel
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan