Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă iniţiată de ACL, cu titlul "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi", prin care se solicită demisia ministrului de resort. Moţiunea vizează OUG 49/2014, despre care ministrul Remus Pricopie spune, însă, că face funcţional sistemul de învăţământ.

23 sept. 2014, 09:58
Moţiunea simplă pe educaţie, dezbătută în Camera Deputaţilor. Pricopie: OUG 49/2014 face sistemul funcţional

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Remus Pricopie abrogarea OUG 49/2014, finanţarea corectă a Educaţiei româneşti, descentralizarea reală şi depolitizarea şcolii româneşti, renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat şi rezolvarea de urgenţă a problemei manualelor şcolare.

Potrivit ACL, „inexistenţa manualelor tipărite şi a manualelor electronice este consecinţa faptului că grupul de afaceri clientelare PSD, care acţionează în proximitatea Ministerului Educaţiei, în complicitate cu înalţi funcţionari ai acestei instituţii, se războiesc între ei pentru a accesa fonduri uriaşe din bani publici, pe calea unor licitaţii trucate şi, apoi, contestate”.

Deputaţii Opoziţiei consideră că ordonanţa blochează complet descentralizarea sistemului şcolar.

Pricopie: OUG 49/2014 face funcţional sistemul de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că Ordonanţa 49/2014 corectează mai multe neclarităţi din Legea 1 pentru a face funcţional sistemul de învăţământ.

„Ordonanţa 49/2014 vine să corecteze o serie de lucruri pe care Legea 1 le-a introdus, mai exact aceste modificări din ordonanţă sunt tocmai pentru a putea face funcţional sistemul de Educaţie. Consiliul de administraţie, care este principalul organ de conducere a unei unităţi de învăţământ, din păcate, în foarte multe unităţi de învăţământ, din 2001 până la adoptarea Ordonanţei 49, nu s-a putut constitui conform legii, pentru că norma prevăzută de Legea 1 nu ţinea cont de realitate. În multe localităţi, autorităţile locale sau părinţii nu desemnau reprezentanţi în consilii de administraţie şi atunci nu se putea întruni cvorumul necesar pentru a se putea întruni consiliul. Ordonanţa 49 menţine structura consiliului de administraţie, dar prevede modul în care consiliul de administraţie funcţionează dacă nu avem cvorum la prima şedinţă”, a explicat Pricopie.

Potrivit ministrului, ordonanţa, care a fost criticată de Opoziţie prin moţiune, asigură şi posibilitatea unităţilor de învăţământ superior să organizeze colegii ca programe postliceale.

„În ultimele luni, s-a vehiculat faptul că se poate intra în învăţământul superior fără bacalaureat. Nimic mai fals. În legea Educaţiei există aceste prevederi, nu s-au modificat, se precizează clar că diploma de bacalaureat este necesară pentru a fi admis în învăţământul superior, programe de licenţă. Organizarea unui colegiu, respectiv a unei şcoli postliceale într-o instituţie de învăţământ superior are cu totul altă motivare. În momentul de faţă, în România, nu mai există specialişti, tehnicieni sau alte profesii, pentru faptul că şcolile postliceale care au existat cândva au dispărut sau nu mai au forţa să pregătească programe. La noi nu mai există şcoli care să pregătească tehnicieni veterinari sau specialişti în domeniul petrolului, liceele specializate în anii ’80 nu mai au capacitatea astăzi să organizeze aşa ceva. Comisia Europeană şi Banca Mondială, printr-o serie de studii, au solicitat o diversificare a programelor postliceale, iar aceasta este una din soluţiile pe care o putem adopta”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Pricopie a amintit că şcolile profesionale care au fost desfiinţate în urmă cu mai mulţi ani au fost redeschise în parteneriat cu firmele şi s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au înscris în învăţământul profesional în sistem dual.

Birchall: Moţiunea este un afront la adresa decenţei

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că moţiunea simplă privind Educaţia introdusă de Opoziţie reprezintă „un afront la adresa decenţei”, subliniind că social-democraţii vor vota împotriva „acestei caricaturi de moţiune”.

„Argumentele politice invocate în această moţiune simplă se citesc precum îndemnurile la lupta de clasă din şcoala de politruci a lui Klaus Iohannis, acelaşi candidat la Preşedinţia României care îl confundă pe Spiru Haret cu Dimitrie Bolintineanu. Moţiunea simplă de astăzi este un afront la adresa decenţei celor care ne privesc, a românilor care se aşteaptă la măsuri responsabile în privinţa Educaţiei din partea clasei politice şi nicidecum la conflict şi atacuri politice”, a afirmat Birchall, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii „PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”.

Ea le-a transmis deputaţilor Opoziţiei „să nu târască şcoala românească în jocuri politicianiste”.

„Grupul PSD va vota împotriva acestei caricaturi de moţiune care arată încă o dată că semnatarii acesteia, în goana lor după voturi, au uitat de un lucru important: Educaţia este cea mai bună zestre pe care noi o putem da unui copil şi vă invit stimate colege şi stimaţi colegi, indiferent de partidele politice din care faceţi parte, să arătaţi prin fapte, nu declaraţii politicianiste, că într-adevăr respectaţi şcoala românească şi dascălii acestei ţări”, a adăugat Birchall.

Deputatul PSD i-a acuzat pe iniţiatorii moţiunii de „măsluirea cifrelor din statistici” şi a adăugat că Guvernul a crescut bugetul Educaţiei în 2013 şi 2014, iar „200 milioane de euro au intrat în infrastructura şcolară”, s-au reîntregit salariile dascălilor, s-au demarat lucrările de renovare la 500 de şcoli lăsate în stadiul de şantier, s-au achiziţionat şi repartizat în funcţie de nevoile comunităţilor şcolare 1.254 de microbuze, s-a semnat contractul de conectare la internet a 2.446 şcoli din mediul urban şi rural.