Motiv de mândrie pentru învăţământul românesc, 9 elevi au câştigat o competiţie organizată de NASA

Nouă elevi de la trei licee din Constanţa au câştigat o competiţie organizată de NASA, în Florida, Statele Unite, unde au participat şi elevi din China, SUA şi India. Competitorii au fost puşi să stabilească o aşezare permanentă de mici dimensiuni pe Venus.

10 aug. 2017, 14:11
Motiv de mândrie pentru învăţământul românesc, 9 elevi au câştigat o competiţie organizată de NASA

La concursul de design ştiinţific 24th Annual International Space Settlement Design Competition, de la Kennedy Space Center din Florida, Statele Unite, au participat 240 de concurenţi din ţări de pe toate continentele.

Din Constanţa au mers nouă elevi, câte unul de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (Mellis Ali) şi Liceul Teoretic Traian (Oana Diaconescu), iar restul, la fel ca şi coordonatorul lor, profesorul Ion Băraru, provenind de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (Cristian-Ionuţ Butoi, Andrei-Antonio Carapcea, Ioan-Daniel Crăciun, Alexandra-Florina Iamandii, Mihnea-Vlad Moga, Larina-Georgiana Olteanu şi Andrei-Sebastian Rotaru).

Participanţii au fost grupaţi în echipe multinaţionale denumite „companii” şi au concurat ca şi când ar fi fost o situaţie reală în industria aerospaţială, în care o firmă câştigă un anumit contract.

Potrivit Mediafax, elevii români au făcut parte din „compania” Grumbo Aerospace.

„Solicitările la acest concurs sunt de diferite feluri. În primul rând, elevi participă direct la elaborarea designului ştiinţific al unei aşezări umane, preconizată a fi construită în spaţiul cosmic. Există multe puncte de interes pentru omenire, în cazul acesta pentru NASA, în care doresc să implanteze colonii locuite de oameni. Anul acesta ne-a revenit ca sarcină să realizăm proiectul unei aşezări umane pe planeta Venus, care este foarte neprimitoare şi condiţiile de acolo au impus elaborarea unor considerente ştiinţifice din partea elevilor de foarte mare calitate”, a declarat profesorul Ion Băraru.

Elevii constănţeni se pot deja considera experţi în concursurile organizate de NASA, până în prezent participând peste 700 de liceeni, care s-au întors cu zeci de premii, iar ultimul rezultat se înscrie în lista efectelor preocupărilor pentru implementarea strategiei educaţionale STEM, pe care profesorul Băraru o promovează de mai mulţi ani.