Cum a motivat judecătoarea CAB că nu a dat pedepse mai mari pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, aşa cum a cerut DNA

Judecătoarea Claudia Jderu, de la CAB, desemnată să tranșeze în primă instanță dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, a anunţat că motivarea pedepselor este aproape finalizată şi a sintetizat, în sală principalele motive care au stat la baza deciziei sale.

02 mart. 2021, 13:52
Cum a motivat judecătoarea CAB că nu a dat pedepse mai mari pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, aşa cum a cerut DNA

Judecătoarea Claudia Jderu, de la CAB, desemnată să tranșeze în primă instanță dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 pentru Traian Băsescu, a explicat decizia de condamnare a Elenei Udrea la opt ani închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidenţiale din 2009 şi a Ioanei Băsescu la 5 ani de închisoare, şi nu îndreptate spre maximum, 12 ani pentru Elena Udrea şi 15 pentru Ioana Băsescu, aşa cum a cerut procurorul DNA. Fapta judecătoarei Claudia Jderu reprezintă o premieră în Justiţia din România, în condiţiile în care până acum, instanţele motivau după câteva luni deciziile în dosare.

Citeşte şi: Avocatul Elenei Udrea anunţă că va contesta condamnarea la 8 ani de închisoare: E absurdă şi ieşită din limitele legii

Judecătoarea a explicat, potrivit Agerpres, că trecerea unui interval mare de timp de la momentul producerii pretinsei fapte în cazul lui Dan Andronic, dar și modalitatea efectivă de derulare a stării de fapt au convins-o că acesta poate fi achitat pentru fapta de mărturie mincinoasă.

„Instanța reține ca într-adevăr la audierea sa organul avea suficiente informații în sensul că obiectul depoziției sale viza o tranzacție cu suspiciuni privind realitatea acesteia. Suspiciunile s-au materializat ulterior prin ordonanța a procurorului privind fapta de spălare de bani.

Privind tranzacția dintre cele doua firme, instanța a apreciat că se impune o soluție de achitare pentru acesta.

E singura soluţie de achitate. Avem în vedere și data faptelor respectiv 2009. Pedepsele au fost în intervalul minim mediu. Faptele au fost denunțate in 2015 iar de atunci dosarul a avut un traseu constant. E un interval îndelungat de timp”, a explicat magistratul CAB în sala de judecată, potrivit stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, ea a menţionat că a reţinut exact aceeaşi situaţie de fapt precum cea descrisă în rechizitoriul întocmit de DNA şi nu se impune soluţia excluderii înregistrărilor făcute de Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu.

Citeşte şi: Elena Udrea, blestem după sentinţă: „Pentru mine a fost un şoc. Să simtă copiii judecătoarei ce simt copiii mei”

„În legătură cu finanţarea programului ‘Schi în România’, instanţa a lecturat legile din materie şi a apreciat că şi în ipoteza în care nu exista o prioritizare a plăţilor, în mod evident Gheorghe Nastasia era delegat ca ordonator principal de credite. Gradul de pregătire a funcţionarului public este unul înalt în cazul de faţă. În opinia instanţei, nu s-a putut susţine că legislaţia incidentă era lipsită de previzibilitate. Legislaţia în domeniu era destinată funcţionarilor publici, nu pot spune că nu au înţeles legislaţia. În 2009, cele două campanii s-au suprapus. În opinia instanţei, câştigarea alegerilor prezidenţiale de către candidatul PDL, iniţiator al campaniei pentru referendum, ar fi fost benefică şi putea produce un folos nepatrimonial şi altora. Ca exemplu, locurile eligibile create”, a explicat judecătoarea.

Potrivit acesteia, modul surprinzător în care au fost remişi banii pentru campania electorală relevă certitudinea cu privire la provenienţa ilicită a acestor sume.

În privinţa lui Victor Tarhon, „instanța a constatat ca doar un contract era pe fonduri si restul două din banii CJ. Am concluzionat ca atribuțiile lui Tarhon vizau si modul de executare al contractelor”, potrivit stiripesurse.ro.

În ceea ce-l priveşte pe Wagner, „încadrarea faptei sale de trafic, instanța a reținut ca e validă susținerea ca nu poate fi traficate fapta de insuşire de la unul la altul. Faptul ca trecerea sumei de bani de la Oil Terminal SA a avut loc direct în celălalt cont reprezintă o însușire pentru altul”.

Elena Udrea a fost condamnată, marți, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind campania din 2009 pentru candidatul PDL Traian Băsescu. În acelaşi dosar a fost condamnată la 5 ani de închisaore şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedintele al României, dar şi Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, la 6 ani de închisoare şi Victor Tarhon, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, la 4 ani de închisoare, ambii pentru luare de mită. Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.