Motivare: Emanoil Bocean, consilier al lui Chiliman, realiza rapoarte de filaj la comanda lui Vlad Moisescu

Emanoil Bocean, consilier personal al primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, a folosit în interes personal resursele instituţiei publice pe care o coordona, respectiv Poliţia Locală a Sectorului 1, procurorii găsind la domiciliul acestuia rapoarte de filaj, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Bocean, pronunţată de Tribunalul Prahova.

02 iun. 2016, 17:10
Motivare: Emanoil Bocean, consilier al lui Chiliman, realiza rapoarte de filaj la comanda lui Vlad Moisescu

Potrivit documentului, procurorii subliniază că modalitatea concretă de săvârşire a activităţilor infracţionale relevă un grad ridicat de pericol social.

„Modalitatea concretă de săvârşire a activităţilor infracţionale relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă şi reflectă periculozitatea deosebită a inculpatului, precum şi riscul ca aceasta să poată influenţa negativ persoanele ce au depus sau depun mărturie în prezentul dosar de urmărire penală, în demersurile de aflare a adevărului. Menţionăm în acest sens că, la percheziţia efectuată la locuinţa acestuia, la data de 31.05 2016 s-au găsit rapoarte de filaj (…), fapt ce denotă gradul de pericol social al inculpatului, care a folosit resursele instituţiei publice pe care o coordona în interes personal”, se arată în motivarea instanţei.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, filajele erau făcute la comanda lui Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL şi persoană cunoscută pentru influenţa pe care o are la nivelul Primăriei Sectorului 1, fiind făcute cel mai probabil în scopul şantajului, arată Agerpres.

„Astfel, cum rezultă din declaraţia martorului ameninţat I. G.,’B.E. (Bocean Emanoil—n.r.) este una dintre persoanele esenţiale în angrenajul creat de M.V.O. (Moisescu Vlad Octavian—n.r.), la nivelul Primăriei sectorului 1 Bucureşti, fiind unul dintre angajaţii de încredere, care foloseşte resursele instituţiei pe care o coordonează, pentru a asigura ‘Grupării M.’ servicii de monitorizare şi filaj la solicitarea acestuia’, se precizează în motivare.

Procurorii spun că inculpatul acţiona în detrimentul atribuţiilor pe care le avea, în sensul favorizării unor agenţi economici, pentru câştigarea licitaţiilor şi achiziţiilor publice, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani plătite sub forma unor ‘comisioane’, în cuantum de peste 500.000 euro, într-o perioadă de aproximativ cinci ani.

„Practic, cea mai mare parte a lucrărilor care făceau obiectul contractelor obţinute prin proceduri de licitaţie şi achiziţii publice trucate nu au fost prestate niciodată, fapt recunoscut chiar de administratorii firmelor care au beneficiat de aceste contracte, acestea fiind consemnate numai scriptic, banii fiind plătiţi din fondurile alocate de primărie, Poliţiei Locale a Sectorului 1, inculpatul afirmând că instituţia publică ‘are bani de cheltuit'”, se arată în document.

Emanoil Bocean a fost arestat preventiv, miercuri, în dosarul instrumentat de DNA Ploieşti în care este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, decizia nefiind definitivă.