Motivarea DNA la recurs: De ce nu trebuie eliberat condiţionat Adrian Năstase

Direcţia Naţională Anticorupţie solicită Tribunalului Bucureşti ca Adrian Năstase să nu fie eliberat condiţionat din închisoare, invocând printre motive că nu există dovezi temeinice de îndreptare, acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.
Iulian Tudor
07 mart. 2013, 12:22
Motivarea DNA la recurs: De ce nu trebuie eliberat condiţionat Adrian Năstase

În motivele de recurs depuse în instanţă, DNA susţine că cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase trebuia judecată la Judecătoria Cornetu şi nu la Judecătoria Sectorului 4, scrie Agerpres.

DNA mai arată că Adrian Năstase nu a participat la 17 programe de educare în penitenciar, aşa cum a reţinut Judecătoria Sectorului 4, ci doar la trei, restul de 14 fiind dezbateri.

De asemenea, DNA consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase.

Procurorii fac referire la articolele scrise pe blogul lui Adrian Năstase, care atestă faptul că atitudinea fostului premier faţă de valorile sociale ocrotite de lege este aceeaşi ca şi înainte de condamnarea sa definitivă.

În opinia DNA, justiţia ar ocupa în sistemul de valori al lui Adrian Năstase un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică în orice condiţii şi nu actul de justiţie.

Procurorii mai spun că Adrian Năstase se consideră în continuare un deţinut politic, diminuând în acest fel puterea unei decizii judecătoreşti definitive.

DNA consideră că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vede cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie, ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească justiţia.

În consecinţă, DNA cere tribunalului să-i fie admis recursul şi să respingă eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier.

Tribunalul Bucureşti va judeca pe 18 martie recursul procurorilor DNA la decizia prin care Judecătoria Sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului premier.

„Analizând cererea în lumina prevederilor legale în materia eliberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanţa reţine că poate fi eliberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevăzută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale), ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară)”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4.

”Cu privire la condiţia ‘disciplinat’, instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată”, susţine judecătorul care a admis eliberarea condiţionată.

Conform caracterizării date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţile educative organizate în penitenciar (17 programe), desfăşurând şi o activitate de redactare a unei lucrări ştiinţifice şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

Pentru toate acestea, Comisia de la Penitenciarul Jilava a apreciat că timpul executat de Adrian Năstase din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus eliberarea condiţionată.

Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită. La momentul discutării cererii la Judecătoria Sectorului 4 el executase deja 284 zile, aici fiind incluse şi zilele câştigate ca urmare a redactării în penitenciar a unei lucrări ştiinţifice.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie în cazul lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă, fiind luate în calcul şi activităţile desfăşurate de fostul premier, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”. AGERPRES

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări