Motivarea judecătorilor pentru ELIBERAREA lui Năstase: Timpul executat din pedeapsă este suficient

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au dat publicităţii motivarea deciziei de a-l elibera condiţionat pe fostul premier Adrian Năstase, condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. Judecătorii susţin că Năstase a fost un deţinut model şi că a stat suficient în penitenciar.

27 feb. 2013, 12:41
Motivarea judecătorilor pentru ELIBERAREA lui Năstase: Timpul executat din pedeapsă este suficient

Magistraţii de la Judecătoria Sector 4, care au analizat cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, au considerat că acesta a avut un comportament „conform cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul din închisoare”, informează România TV.

Totodată, instanţa a reţinut că este îndeplinită şi condiţia privind îndreptarea condamnatului, ce rezultă din participarea acestuia la 17 programe educaţionale şi din implicarea lui în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a altor persoane aflate în închisoare.

 Cu privire la condiţia “disciplinat ” , instanţa constată că este îndeplinită în condiţiile în care caracterizarea ataşată procesului-verbal atestă că deţinutul a avut un comportament conform întru totul cu exigenţele şi rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sancţionat niciodată. De asemenea, instanţa reţine că este îndeplinită şi condiţia dovezilor temeinice de îndreptare, concluzie ce rezultă din aceeaşi caracterizare care relevă participarea constantă a condamnatului la nu mai puţin de 17 programe educaţionale pe parcursul cărora s-a implicat în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate, fapt ce a condus la acordarea a 3 recompense constând în suplimentări ale drepturilor. (la 23.10.2012, 22.11.2012 şi 201.12.2012). Mai este de observat că deţinutul, ulterior analizei din 04.01.2013 care a precedat prezenta propunere, a continuat în aceeaşi manieră, la data de 24.01.2013 fiind din nou recompensat cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită (a se vedea extrasul din aplicaţia “Prisoners `s Management” şi raportul de recompensare)”,

Potrivit judecătorilor, timpul executat din pedeapsă de către fostul premier este „suficient”.

„La aprecierea îndeplinirii condiţiei “dovezi temeinice de îndreptare” instanţa, în considerarea aceluiaşi motiv-comportamentul pe durata detenţiei, nu a avut în vedere nici împrejurarea că deţinutul a înţeles să execute voluntar obligaţiile civile şi cheltuielile judiciare stabilite prin hotărârea de condamnare. Această conduită urmează a fi avută în vedere în cadrul instituţiei de drept penal a reabilitării judecătoreşti. Faţă de cele expuse în cele ce preced, instanţa apreciază că timpul executat din pedeapsă este suficient pentru ca deţinutul sa îşi însuşească scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel încât pe viitor sa nu mai comită si alte fapte infracţionale şi să poată fi redat societaţii”, susţin magistraţii.

Magistraţii au remarcat şi că Năstase a continuat să se comporte exemplar cu toate că avea această propunere de eliberare condiţionată, motiv pentru care i s-au suplimentat drepturile la pachet şi la vizită.

Judecătorul spune că Adrian Năstase a avut conduită exemplară, ceea ce face posibilă eliberarea lui din arest.

Avocatul Ioan Cazacu a declarat, la România TV, că motivarea sentinţei de eliberare condiţionată este una corectă şi apreciază că judecătorul a punctat corect că părerea exprimată de Adrian Năstase pe blogul său nu are nicio legătură cu fapta pentru care a fost condamnat.

„Susţinerea procurorului în sensul neîndeplinirii condiţiei dovezilor temeinice de îndreptare, rezultând din faptul că deţinutul a publicat pe internet, prin intermediul unor materiale scrise predate familiei, articole în care critică sistemul judiciar din România, inclusiv aprecieri la adresa magistraţilor care au dispus condamnarea sa, nu poate fi primită deoarece prevederile art. 59 alin. 1 Cp au în vedere exclusiv conduita deţinutului pe perioada încarcerării şi eforturile depuse de acesta pe calea reinserţiei sociale, nu şi atitudinea sa faţă de faptă sau faţă de organele judiciare care l-au urmărit penal şi apoi condamnat. Considerăm că materialele prezentate de procuror, inclusiv cel privind prezenta cauză (postat la 14.01.2013), reprezintă păreri personale ale condamnatului ce se circumscriu dreptului la opinie şi liberă exprimare”, se mai arată în motivarea instanţei.

„Dosarul va fi trimis la Parchet, pentru că Parchetul a declarat recurs şi urmează să-şi motiveze recursul. Adrian Năstase a îndeplinit toate condiţiile  de liberare condiţionate. Sentinţa este corect motivată şi se referă strict la activitatea lui Adrian Năstase. Judecătorul a fost extrem de corect, iar această instituţie a liberării condiţionate nu are legătura cu fapta pentru care a fost condamnat. Judecătorul fondului a punctat că părerea exprimată de Adrian Năstase pe blogul său nu are nicio legătură cu argumentele de drept care au legătură cu cauza, în timp ce Parchetul are alte argumente„, a declarat la România TV, Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

Citeşte şi Avocatul Ion Cazacu: „Lui Adrian Năstase i s-au întins CAPCANE în închisoare”. Vezi care sunt acelea