Motivul atacului petrolierului în Libia, în care a murit un ROMÂN: Nava intrase în zona de CONFLICT

Aviaţia militară libiană a lansat un atac armat asupra unui petrolier la bordul căruia se afla şi un tânăr marinar român a fost acela că nava alesese o rută diferită şi astfel ajunsese într-o zonă de conflict.

05 ian. 2015, 19:44
Motivul atacului petrolierului în Libia, în care a murit un ROMÂN: Nava intrase în zona de CONFLICT

Petrolierul care a fost atacat trebuia să ajungă, de fapt, la o centrală electrică din Derna, dar a luat alt traseu şi astfel a nimerit chiar într-o zonă militară, unde soldaţii au bombardat nava. La bordul petrolierului se afla şi un marinar român, care era la prima lui cursă.

„Nava urma să ajungă la o centrală electrică din Derna, dar a ales o rută diferită, intrând într-o zonă militară. Le-am cerut să se oprească, dar au stins luminile, nu au mai raspuns. Am fost obligaîi să atacăm. Am lansat două atacuri”, a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtatorul de cuvant al armatei libiene, potrivit BBC.

Petrolierul a fost atacat de avioane de vânătoare, în zona portului Derna, doi membri ai echipajului – un român şi un grec – fiind omorâţi. Incidentul intervine în contextul conflictului dintre miliţii islamiste, care deţin controlul asupra portului Derna, şi forţele regimului libian.Guvernul Libieie avertizase încă de anul trecut că navele care transportă petrol riscă să fie scufundate de militarii libieni dacă se apropie de porturile din estul Libiei care sunt sub controlul insurgenţilor.

Libia, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este afectat de insurgenţii separatişt, după ce regimul fostului dictator libian Muamar Gaddafi a fost îndepărtat de la putere, iar liderul libian a fost prins şi omorât în deşert, unde se ascundea împreună cu unul dintre fiii săi.