Motivul din care românii pensionaţi până în 2001 pierd bani la recalculare

Recalcularea pensiilor afectează negativ pensionarii retrași din activitate înainte de anul 2001, aceștia primind pensii reduse în raport cu anii lucrați și sumele câștigate.

15 mai 2024, 18:39
Motivul din care românii pensionaţi până în 2001 pierd bani la recalculare

Pensionarii retrași înainte de 2001 nu beneficiază de recalcularea completă a veniturilor, afectând direct cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie. În plus, aceștia sunt obligați să prezinte dovezi suplimentare privind orele suplimentare, munca de weekend de dinainte de Revoluţie și alte sporuri, lucru care creează dificultăți majore.

Până la Revoluţia din 1989, săptămâna de lucru era de 6 zile, inclusiv sâmbăta, dar acele ore nu se iau în calcul acum, astfel că cei care s-au pensionat până în 2001 pierd toate aceste ore muncite, care nu sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.

Cerințele pentru obținerea adeverințelor

Conform legii pensiilor, pensionarii retrași înainte de 2001 trebuie să aducă adeverințe care să ateste orele suplimentare și sporurile, în perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025. În absența angajatorului original, aceștia trebuie să solicite documentele de la Arhivele Statului sau primăria de care aparținea firma unde au lucrat, ceea ce poate fi un proces complicat, mai ales pentru foștii agricultori.

Istoricul contribuțiilor CAS

Modul de calcul al contribuțiilor CAS s-a schimbat în perioada 1977-2001. Înainte de 1977, CAS-ul era plătit pe salariul brut, inclusiv orele suplimentare și sporurile. Între 1977 și 1990, s-a trecut la calcularea pensiilor pe baza salariului net, fără a mai include reținerile direct în statul de plată. Această schimbare necesită clarificări suplimentare din partea autorităților pentru a evita complicațiile pentru pensionari.

Facilități începând din 2021

Din 2021, pensionarii nu mai sunt obligați să obțină adeverințe de la angajatori pentru recalcularea pensiilor, simplificând astfel procesul pentru pensionarii retrași după această dată.

Citeşte şi: PENSII 2024. Cât e pensia pe caz de boală. Condiții și acte necesare pentru întocmirea dosarului