Motivul pentru care creierul îmbătrâneşte prematur

Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu câțiva ani, sugerează noi cercetări. Conform constatărilor unor experți conduși de o echipă de la Școala de Medicină și Sănătate Publică din cadrul Universității din Wisconsin (SUA), chiar și un eveniment major stresant la începutul vieții poate avea un impact asupra sănătății creierului ulterior. Studiul a fost prezentat la conferința internațională a Asociației Alzheimer organizată în perioada 16 – 20 iulie la Londra, relatează The Guardian.
Alina Costache
22 iul. 2017, 13:37
Motivul pentru care creierul îmbătrâneşte prematur

Echipa a analizat date pentru 1.320 de persoane care au raportat experiențe stresante în timpul vieții și au fost supuse unor teste în ceea ce privește gândirea și memoria. Subiecții au avut vârsta medie de 58 de ani și studiul a inclus 1.232 de americani albi și 82 de afroamericani. O serie de examene neuropsihologice a analizat mai multe aspecte, incluzând patru teste de memorie (memorie imediată, învățare și memorie verbală, învățare și memorie vizuală și amintirea unei povestiri).

Experiențe de viață stresante au inclus situații precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau creșterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au arătat că un număr mai mare de evenimente stresante au fost legate de o funcție cognitivă mai săracă ulterior în viață.

În cazul afroamericanilor, echipa a constatat că aceștia au experimentat cu 60% mai multe evenimente stresante decât oamenii albi în timpul vieții lor. Cercetătorii au spus că, la afroamericani, fiecare experiență stresantă a fost echivalentă cu aproximativ patru ani de îmbătrânire cognitivă.

„Evenimentele stresante pe care se concentrează cercetătorii au fost de o mare varietate … moartea unui părinte, abuzul, pierderea unui loc de muncă, pierderea unei case. .. sărăcia, traiul într-un cartier dezavantajat, divorțul”, a declarat dr. Maria Carrillo, chief science officer (CSO) pentru Asociația Alzheimer. Ea a spus că până și o schimbare a școlii ar putea fi privită ca un eveniment de viață stresant pentru unii copii.

„Știm că stresul prelungit poate avea un impact asupra sănătății noastre, așa că nu e de mirare că acest studiu arată că evenimente de viață stresante ne pot afecta și memoria și abilitățile de gândire mai târziu. Cu toate acestea, rămâne să se stabilească dacă aceste evenimente de viață stresante pot duce la un risc crescut de demență”, a declarat dr. Doug Brown, directorul de cercetare al Societății Alzheimer.

„Studierea rolului stresului este complexă. Acesta este greu de separat de alte stări precum anxietatea și depresia, care sunt, de asemenea, de așteptat să contribuie la riscul de demență”.

„Cu toate acestea, concluziile arată că ar trebui făcut mai mult pentru a sprijini persoanele din comunitățile defavorizate care sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente de viață stresante. Pe măsură ce ne îmbunătățim înțelegerea factorilor de risc pentru demență, este din ce în ce mai important să stabilim rolul pe care îl joacă stresul și evenimentele de viață stresante”, a spus Brown.

Alte cercetări au sugerat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, ceea ce poate accelera dezvoltarea demenței. Dar experții cred că un stil de viață sănătos și o dietă sănătoasă poate ajuta la atenuarea acestui risc, chiar și pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

Citeşte şi Performanţă miraculoasă. Un muzician a cântat patru ore la chitară, în timp ce era operat pe creier VIDEO

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodii care se vor îmbogăți în perioada următoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce