Preşedintele ales Nicuşor Dan depune luni, de la ora 12.00, jurământul în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi va merge la Palatul Cotroceni, unde va avea loc ceremonia militară cu prilejul învestirii sale în funcţie,urmată de ceremonia de predare – primire a mandatului. Este ultimul pas pentru ca noul preşedinte ales, Nicuşor Dan, să îşi înceapă mandatul de preşedinte al României
La şedinţă sunt invitaţi reprezentanţii Executivului, foştii şefi ai statului, Casa Regală, reprezentanţii instituţiilor publice, europarlamentari. Vor participa şi Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv, Comisar european pentru drepturi sociale şi Iulia Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.
De la ședința Parlamentului vor lipsi fostul președintele Klaus Iohannis, dar și președintele interimar al României Ilie Bolojan. Mircea Abrudean a spus, luni, la Antena 3 CNN, că președintele interimar al României trebuie să rămână la Cotroceni ca să-l primească pe președintele proaspăt învestit după depunerea jurământului din Parlament.
„Va fi o ceremonie militară de predare – primire a mandatului. Și atunci președintele trebuie să rămână la Cotroceni. Așa este protocolul, așa s-a procedat și în trecut”, a spus Mircea Abrudean despre absența lui Ilie Bolojan de la depunerea jurământului.
În privința absenței lui Klaus Iohannis de la ceremonie, Mircea Abrudean a spus că „prezența sau absența unor invitați, inclusiv a domnului președinte Klaus Iohannis, este o chestiune personală. Nu avem noi cum să ne pronunțăm asupra acestui aspect. Au primit invitațiile toți foștii șefi de stat și toată lumea care trebuie să fie astăzi aici, cu siguranță a fost invitată, dacă participă sau nu este o chestiune privată. Nu trebuie să motiveze absența de la un astfel de eveniment. Este un eveniment simbolic, solemn pentru democrația românească. E, cred, foarte bine ca toată lumea să fie prezentă”, a spus președintele interimar al Senatului.
După depunerea jurământului în Parlament, de la 13:30, are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.
Ulterior, va avea loc şi ceremonia de predare-primire a mandatului de preşedinte al României, în urma căreia Ilie Bolojan, preşedintele interimar, îşi încheie mandatul şi va reveni în Senat.
Potrivit Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţionallă depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia.