Motivul pentru care nu au voie femeile în Athos. Părintele Pimen Vlad. ”De atunci s-a dat ordin împărătesc”

Părintele Pimen Vlad a vorbit despre subiectul care stârnește curiozitățile credincioșilor. Părintele Pimen Vlad a vorbit despre interdiciția pe care o au femeile, și anume, pătrunderea în Muntele Athos, acolo unde doar bărbații au voie să meargă.

16 apr. 2024, 08:20
Motivul pentru care nu au voie femeile în Athos. Părintele Pimen Vlad. ”De atunci s-a dat ordin împărătesc”

Părintele Pimen Vlad a vorbit despre subiectul care stârnește curiozitățile credincioșilor. Părintele Pimen Vlad a vorbit despre interdiciția pe care o au femeile, și anume, pătrunderea în Muntele Athos, acolo unde doar bărbații au voie să meargă.

Citește și Părintele Pimen Vlad aruncă bomba despre tatuaje! ”Cei care fac lucrul acesta se simt neîmpliniți. Au probleme sufletești”

Părintele Pimen Vlad a povestit momentul în care s-a decis în Athos să nu mai pătrundă nicio femeie acolo.

Părintele Pimen Vlad a dezbătut unul dintre subiectele la care foarte multe persoane au avut multe curiozități de-a lungul timpului.

Este vorba despre interdicția pe care o au femeile de a pătrunde în Muntele Athos, acolo unde doar bărbații au voie să meargă.

Astfel, acesta a povestit de unde a plecat totul și care este minunea ce a avut loc pe vremuri în acea zonă.

„Nu-i lucru omenesc să ne gândim că pe timpul Împăratului Teodosie cel Mare, el a construit mănăstirea Vatopedul, iar aici a fost o minune. Băiatul lui plecase de la Roma la Constantinopol, iar undeva în mijlocul mării s-a ridicat o furtună, iar el a ieșit să vadă cum luptă ăștia cu valurile și a trecut un val, el avea 9-10 anișori.

Corabia a fost furată de valuri și când s-a liniștit furtuna, ei au tras barca la mal, deznădăjduiți că merg la împărat fără fiul său. Când ajung la uscat, copilul dormea sub o tufă, la soare, iar ei îl pierduseră în larg. L-au întrebat cum a ajuns aici.

„În momentul în care am ajuns în mare, o femeie cu un prunc în brațe m-a luat și m-a adus aici. Mi-a zis să stau liniștit, că veniți voi să mă căutați mai târziu”, a povestit Părintele Pimen Vlad, în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță.

Astfel, din acel moment, părintele povestește cum Maica Domnului a rămas singura femeie care a mai avut voie să intre și să pătrundă pe Muntele Athos, iar orice altă prezență feminină care ar fi pășit acolo ar fi putut fi pusă în pericol.

„Când a auzit Dumnezeu minunea asta, și-a dat seama cum Maica Domnului l-a salvat. A zis că vrea să facă o mănăstire acolo și a făcut Vatopedu. Construind-o, făcând icoane, fiica împăratului a venit și ea să se închine, iar când s-a îndreptat în biserică spre icoana Maicii Domnului, ea a devenit vie și i-a spus „Oprește-te, închină-te și întoarce-te înapoi.

Din clipa asta să nu mai intre femeie în Athos, pentru că Athosul are împărăteasă”, adică pe Maica Domnului. Iar de atunci s-a dat ordin împărătesc să nu mai intre femeie acolo.”, a mai spus preotul.

”Athos s-a umplut de mănăstiri”

Printre altele, părintele Pimen Vlad a povestit și legendele Muntelui Athos, pe care nu oricine le cunoaște.

„A trecut timpul, Athos s-a umplut de mănăstiri și fiica regelui Serbiei a fost silită să se căsătorească cu sultanul. Ea a spus că condiția este să rămână creștin-ortodoxă.

Așa, după căderea Constantinopolului, au ajuns în mâinile ei darurile magilor, aur smirnă și tămâie, care au fost aduse la nașterea Mântuitorului. Iar ea a zis că le duce la mănăstire și a încălcat legea.

Te-ar putea interesa și Cum putem atinge fericirea supremă! Părintele Pimen Vlad a dezvăluit marele secret

La mijlocul drumului i-a ieșit Maica Domnului în cale și i-a spus să lase darurile și să se întoarcă. Este a doua mărturie a Maicii Domnului care a spus asta și atunci s-a pus lege”, a continuat acesta.