În aceste condiții, șansele ca deficitul bugetar pe întreg anul să scadă de la 8,7% din PIB la 7%, aşa cum s-a angajat guvernul, sunt destul de reduse, arată o analiză realizată de Ziarul Financiar
Creșterea deficitului bugetar are drept principală cauză majorarea salariilor bugetarilor. Asta deși, aparent, cheltuiala cu majorările salariale, în 2025, trebuia să fie egală cu cea din 2024.
Citeste si Alertă despre banii ținuți la saltea. Unde trebuie mutați pentru ca Fiscul să nu-i confiște pe toți
Concret, cheltuiala cu salariile bugetarilor indică o creştere de 15% pe primele trei luni din 2024, în condiţiile în care inflaţia este de doar 5%, iar creşterea salariilor din sectorul privat este tot la 5%.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, după ce a votat în cadrul alegerilor prezidențiale, că o criză politică ar duce România la incapacitate de plată.
„Marcel Ciolacu, declarații după vot: Am ales ordinea și nu haosul și cred că România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară, ca să poată veni cu reformele și să își pună în aplicare programul cu care a candidat. Un singur candidat a avut un program pentru țară. Am votat cu toată inima ca România să rămână pro-europeană. Mă bucur că românii au votat în număr mare în diaspora. Au de ales un moment de ordine. Nu cred că ne permitem o criză politică, ar duce la haos, la incapacitate de plată și nu ne dorim acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu după ce a votat.