Motoarele rachetelor care i-au propulsat pe astronauţi spre Lună au fost recuperate

Motoarele masive de rachetă care i-au propulsat pe astronauţi spre Lună în cadrul misiunilor Appolo au fost recuperate în cadrul unei expediţii particulare conduse de Jeff Bezos, CEO al Amazon.com., conform SPACE.com.

21 mart. 2013, 21:20
Motoarele rachetelor care i-au propulsat pe astronauţi spre Lună au fost recuperate

„Am găsit atât de multe. Am putut vedea o minunată lume subacvatică, o incredibilă grădină sculptată din motoare contorsionate F-1 care spun povestea sfârşitului violent al acestora şi stau mărturie pentru programul misiunilor Appolo”, a comentat Jeff Bezos, pe site-ul Bezos Expeditions.

Când NASA lansa puternicele rachete Saturn V pentru misiuni pe orbita circumterestră dar şi pentru misiunile spre Lună, la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70, cele cinci motoare F-1 care au alimentat prima treaptă a fiecărei rachete Saturn V erau desprinse deasupra Atlanticului şi cădeau în ocean, unde s-a crezut că vor rămâne pentru totdeauna, scrie Agerpres.

Apoi, acum un an, Jeff Bezos şi-a anunţat expediţia privată, expediţie ale cărei planuri au fost ţinute până atunci în secret, precizând că au fost localizate motoarele misiunii Appolo 11 care a început călătoria omului spre Lună.

„Acum aproape un an Jeff Bezos ne-a împărtăşit proiectul său de a recupera motoarele F-1′, a declarat administratorul NASA Charles Bolden, într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri. ‘Împărtăşim emoţia exprimată de Jeff şi de echipa sa în anunţarea recuperării a două dintre motoarele care alimentau prima treaptă a puternicei rachete Saturn V, de pe fundul Oceanului Atlantic”, conform comunicatului.