Motorina ar putea să dispară din 2030. Experţii britanici cer Guvernului să introducă stimulente fiscale

Potrivit unui raport al Federaţiei Europene de Transport şi Mediu, citat de Digi 24, la începutul anilor 2030 este posibil să dispară motorina din benzinării şi, implicit, în acest timp, să scadă cererea pentru cumpărarea de astfel de maşini.
Filip Stan
06 mai 2024, 22:32
Motorina ar putea să dispară din 2030. Experţii britanici cer Guvernului să introducă stimulente fiscale

Motorina ar putea dispărea din benzinării în următorii ani. Potrivit unui raport al Federaţiei Europene de Transport şi Mediu, citat de Digi 24, la începutul anilor 2030 este posibil să dispară motorina din benzinării şi, implicit, în acest timp, să scadă cererea pentru cumpărarea de astfel de maşini.

Citește și: Șoferii s-au săturat de mașinile electrice și se întorc la diesel: „Există mai multe motive”

Predicţia s-a făcut în special pe Londra, acolo unde s-a constatat că, în ultimii patru ani, au scăzut vânzările pentru maşinile diesel cu 40%, iar la nivelul întregilor regiuni din Anglia cu 15%. „Este o scădere uriașă”, se arată în raport, adăugându-se că nicio afacere profitabilă nu are pe piață un produs pe care consumatorii să nu-l mai cumpere.

Citește și: Ministrul Mediului vrea mai multe mașini electrice în România! ”Avem un buget record”

Experţii britanici cer Guvernului să accelereze interdicţia de a cumpăra maşini noi diesel şi să introducă stimulente fiscale.

 

Vești proaste pentru șoferii cu mașini electrice. Românii vor fi nevoiți să plătească o taxă specială

Dacă mulți nu știu, prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul reprezintă taxele și accizele impuse de autoritățile fiscale.

Conducătorii auto cu mașini electrice vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă.

Accizele percepute la carburanți reprezintă un element vital și stabil al veniturilor bugetare ale oricărui stat, așa cum este bine știut.

Prețul real al benzinei și motorinei la pompă constituie doar aproximativ 40% din suma totală afișată, iar restul sunt taxe și accize impuse de autoritățile fiscale.

Mașinile electrice, însă, nu ard carburant accizat, iar numărul acestora crește pe zi ce trece. Astfel că, autoritățile vor să introducă taxe speciale pentru posesorii de mașini electrice.

Marea Britanie a decis deja că, din 2025, autovehiculele electrice, mașinile, utilitarele și motocicletele, vor plăti taxa VED (Vehicle Excise Duty, tarif anual standard de 165 de lire sterline), pentru compensarea accizei la carburanți.

Ministrul britanic de Finațe, Jeremy Hunt, a declarat că această mișcare va face sistemul de taxe auto din Marea Britanie „mai corect”.

Pe lângă ce s-a menționat anterior, impozitul pentru mașinile electrice de companie din UK va crește la 3% în aprilie 2025, apoi cu câte 1% în fiecare an consecutiv, până la 5% în 2027/28.

În Australia, în statul Victoria s-a propus ca șoferii de mașini electrice sau hybrid să plătescă o taxă per kilometru parcurs.

Teoretic, nu e mare – 2,8 cenți/km pentru electrice și 2,3 cenți/km pentru hybrid, însă la media anuală de 12.400 km parcursă șoferii australieni, înseamnă circa 350 de dolari australieni.

Printre altele, Elveția a decis ca de la 1 ianuarie 2024, mașinile electrice să fie impozitate ca cele pe benzină, asta după ce vânzările de automobile pe baterii au crescut de 6 ori în ultimii ani și cota de piață estimată pentru 2023 e de 25%.

Așa că, inspirându-se din aceste exemple de taxe pentru acest tip de mașini, un stat din Canada a transmis că lucrează la introducerea unei taxe fixe, la înmatriculare, pentru mașinile electrice, conform TheGuardian.com.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'