Mucegai, cuptoare murdare și alimente expirate la unul dintre cele mai renumite lanțuri de magazine din România! Comisarii ANPC au aplicat o amendă record și au închis temporar mai multe unități

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat cu peste cinci milioane de lei cele peste 230 de magazine Mega Image controlate, iar mai multe unităţi au fost închise temporar din cauza neregulilor. Au fost găsite alimente expirate, cuptoare murdar, fructe şi legume cu mucegai şi pete.

01 feb. 2024, 22:04
Mucegai, cuptoare murdare și alimente expirate la unul dintre cele mai renumite lanțuri de magazine din România! Comisarii ANPC au aplicat o amendă record și au închis temporar mai multe unități

Reprezentanţii ANPC au anunţat, joi, că au desfăşurat, în a doua jumătate a lunii ianuarie, o amplă acţiune de verificare a modului în care este respectată legislaţia în vigoare în magazinele lanţului Mega Image din toată România.

Citește și Horia Constantinescu, directorul ANPC, îl demolează pe șeful suspendat al CRPC Brașov: ”Căsuța unui funcționar public cinstit, Brașov 2024”

Până în momentul de față, se pare că au fost controlate 233 de unităţi, au fost aplicate 485 de amenzi contravenţionale, în valoare de 5,1 milioane de lei, şi au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 65.000 de lei.

De altfel, au fost închise temporar, până la remedierea deficienţelor, 17 magazine, a fost făcută propunere de închidere temporară pentru o perioadă de până la şase luni, pentru nouă unităţi şi pentru o perioadă între 6 şi 12 luni, pentru opt magazine.

„Nu ştiu cum se pronunţă într-o belgiană pură, dar mesajul în română ar fi: Respectaţi-ne! Mi-ar plăcea ca produsele care sunt prezente pe rafturile magazinelor Mega Image din România să ajungă, pentru o perioadă mai lungă, şi în ţara de origine a operatorului economic, pentru a vedea care este reacţia consumatorilor de acolo. Cred că habar nu au că există portocale cu bube şi mandarine-boabe la hectar. Trebuie să înveţe că nu de fiecare dată când cumpără un produs acesta are cantitatea înscrisă pe ambalaj, care poate fi mai mica, pentru a le asigura o cură de slăbire.

Aş fi curios care este reacţia autorităţilor din ţara de origine a operatorului economic Mega Image şi cu privire la repetabilitatea unor abateri sancţionate şi constatate în trecut. Probabil există o justificare şi o scuză pe care doresc să le-o transmită celor din Belgia, nu nouă. Vom îndesi acţiunile de control de amploare, până o să ne facem înţeleşi. «Tot ziens!» («la revedere» în neerlandeză – una dintre limbile oficiale ale Belgiei)”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Abaterile constatate de comisarii ANPC

Principalele abateri constatate de comisarii ANPC au fost: comercializarea unor fructe şi legume depreciate, cu mucegai şi pete, care nu respectau criteriile de calitate (diferite calibre de mărime comercializate la aceeaşi categorie), fără a avea menţionată corect ţara de provenienţă, comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea unor produse preambalate care, prin cântărire, s-a dovedit a avea o greutate netă mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, potrivit News.ro.

Citește și ANPC în război cu BNR pentru serviciul de protecţie a consumatorului bancar

De altfel, lista abaterilor continuă. Comisarii ANPC au descoperit și folosirea unor cuptoare neigenizate; nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor; comercializarea unor produse din carne cu acumulare de lichid în ambalaj; nereguli privind modul de prezentare şi publicitate a sucurilor din fructe şi a băuturilor răcoritoare (existenţa la raft a unor produse având afişate pe etichetele de preţ ale comerciantului informaţii false cu privire la denumirea produsului)