MUCENICI MOLDOVENEŞTI. Prepararea mucenicilor sau a „sfințișorilor”, așa cum se mai numesc ei în partea Moldovei, reprezintă o tradiție pe care gospodinele o respectă în fiecare an, la data de 9 martie.
În alte zone ale țării, mucenicii se prepară sub forma unei supe, amintind astfel de lacul înghețat în care au fost aruncați cei 40 de mucenici de către Agricola, guvernatorul Armeniei, în Moldova, gospodinele se trezesc de dimineață și prepară un aluat din care mai apoi modelează mucenicii moldovenești.
Mucenici moldovenești, rețeta simplă. Secretul
Mucenicii moldovenești sunt un adevărat deliciu și merită să fie încercați, mai ales că rețeta este una foarte simplă și nu are nevoie de foarte multe ingrediente pentru a fi preparată. Secretul constă în depozitarea făinii într-un loc cald, astfel încât să fie la temperatura camerei atunci când o folosești. După ce ai făcut acest lucru, pune făina într-un bol și în mijlocul ei fă o gaură.
În așteptarea sărbătorii Sfinților 40 de mucenici din 9 martie, vă prezentăm o rețetă delicioasă de mucenici de post.
Cu ajutorul acestei rețete vei obține rapid șase porții din cei mai gustoși mucenici moldovenești, fără să cheltui banii pe ingrediente scumpe. Timpul de preparare este de 40 de minute iar cel de gătire de 45 de minute.
Ingrediente mucenici moldovenești sau sfințișori
Mod de preparare
Dizolvă drojdia în apă călduță, alături de zahăr. Pune amestecul în gaura pe care ai făcut-o anterior, alături de coaja de portocală, praful de sare și amestecă totul foarte bine. Pune apoi uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic.
Aluatul se împarte în mai multe fâșii și se modelează în formă de 8. După ce ai făcut acest lucru, lasă mucenicii să crească timp de o oră. După ce timpul s-a scurs, unge fiecare colăcel cu apă călduță și pune-l la cuptor aproximativ 20 de minute. Mucenicii calzi se ung cu miere și se servesc cu multă nucă.
Această rețetă de mucenici moldovenești se prepară rapid și este potrivită și pentru cei care țin post și asta pentru că nu conține lapte, ouă sau alte produse de origine animală.
– 700 gr. făină
– 100 gr. zahăr
– 2 linguri miere de albine
– 50 gr. margarină
– 4 linguri ulei
– 25 gr. drojdie proaspătă
– 300 ml apă
– coajă rasă de lămâie și portocală
– zahăr vanilat
Ingrediente sirop:
– 1 linguriță de zahăr
– 4 linguri de apă
– miere de albine
– nucă prăjită și măcinată
– zahăr vanilat
Fierbem zahărul, mierea, zahărul vanilat și coaja rasă de citrice. După ce a fiert, lumă de pe foc și lăsăm să se răcească. Apoi topim margarina cu uleiul și o lăsăm să se răcească.
Dizolvăm drojdia în apă călduță, cu o linguriță de zahăr și lăsăm compoziția să dospească 10-15 minute.
Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură în mijloc și punem drojdia. Apoi începem să frământăm, adăugând pe rând siropul de zahăr și margarina topită. Aluatul trebuie frământat până nu se mai lipește pe mâini. Acoperim cu folie alimentară și lăsăm la crescut, într-un loc ferit de curent.
După ce a crescut, punem aluatul pe masa unsă și frământăm până scoatem aerul din aluat. Apoi îl împărțim în 14 bucăți. Fiecare bucățică de aluat se face un rulou lung, pe care îl împărțim în jumătate și îl împletim, formând un cerc pe care îl răsucim în forma cifrei 8.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, așezăm mucenicii și îi lăsăm să crească 20 de minute. Îi ungem cu siropul de zahăr și îi punem în cuptor pentru 30 de minute, la fac potrivit (180 grade). După ce se răcesc puțin, îi ungem cu miere de albine și îi trecem prin nucă. Poftă bună!
Pentru aluat
500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr
Pentru garnitură
1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată
Pentru sirop
400 ml apă
5 linguri zahăr
esenţe după gust
Mod de preparare:
1. Pentru început, se prepara maiaua: drojdia se amestecă cu o linguriţa de zahar, o lingură de faină și puţină apă caldă. Se lasă 10 minute să lucreze drojdia.
2. Maiaua se pune peste restul făinei, se adaugă sarea, apa și uleiul. Se framântă până ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie să fie ușor moale și dacă e prea tare se mai adaugă apă caldă și puţin ulei. Se lasă să crească 25 de minute.
3. Aluatul se împarte în 12 bucăţi, iar fiecare se lucrează câte un sul care se împleteste apoi sub forma cifrei opt. Se așază în tava unsă cu puţină grăsime vegetală și tapetată cu făină. Se coc 25 de minute.
4. Se face siropul prin fierberea ingredientelor. După ce mucenicii s-au copt, se așază pe un platou și se însiropează, apoi se ung cu miere și se presară cu nuca măcinată. După ce s-au înmuiat, sunt numai buni de oferit persoanelor dragi.
Mod de preparare:
1. În Moldova, mucenicii sunt copți din aluat extrem de asemănător celui de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.
2. Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţină faină se face o maia care se lasă la crescut.
3. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
4. Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluat, se ia o bucățică din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
5. Se lasa puţin la crescut, se ung cu un ou bătut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc.
6. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apă şi restul de zahăr. Pentru a rămâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul călduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nuca gustoasă,pe care o puteți coace în prealabil la cuptor pentru câteva minute. Vă dorim poftă bună!