Mugur Isărescu atrage atenţia: Aderarea la euro nu rezolvă automat problemele economiei

Aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolvă automat problemele unei economii, ba poate chiar să le agraveze, a afirmat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.
Filip Stan
16 apr. 2019, 16:54
Mugur Isărescu atrage atenţia: Aderarea la euro nu rezolvă automat problemele economiei

„Trebuie să fim conştienţi cu toţii că aderarea la zona euro nu este un panaceu, nu rezolvă automat problemele unei economii, ba poate chiar să le agraveze, ci este o etapă a procesului de convergenţă, iar pentru derularea adecvată a acestuia sunt extrem de importante coerenţa şi sustenabilitatea politicilor economice”, a avertizat guvernatorul BNR.

Acesta a recomandat o abordare sustenabilă a atingerii convergenţei reale a economiei româneşti în detrimentul grabei.

„Sporirea rezilienţei economiei româneşti şi a potenţialului ei de creştere sunt evoluţii benefice şi în sine, nu doar din perspectiva adoptării monedei unice. Pentru dezvoltarea adecvată şi armonioasă pe termen mediu şi lung, România are oricum nevoie de progrese substanţiale în planul asigurării robusteţii economiei naţionale. Acestea nu trebuie în nici un caz tratate ca sacrificii făcute pentru a promova examenul de aderare la zona euro. Pe calea pentru o convergenţă lină şi sustenabilă, un principiu călăuzitor important este de a evita înscrierea pe o traiectorie divergentă, cu alte cuvinte de a nu rătăci drumul, de a o apuca pe o altă cale decât cea care duce spre zona euro. În bătălia pentru convergenţă, trebuie să fim atenţi să evităm divergenţa. Dictonul latin ‘Festina Lente’ se aplică şi în acest caz. A ne grăbi încet pe calea convergenţei înseamnă să o parcurgem într-o cadenţă sustenabilă pe termen mediu şi lung. Din această perspectivă, aş aborda problematica privitoare la convergenţă nu ca pe o cursă în care cel mai rapid primul este şi cel mai potrivit, ci ca pe un proces complex, care oferă concurentului care îşi dozează bine efortul, un maratonist mult mai degrabă decât un sprinter, posibilitatea de a profita de majoritatea beneficiilor potenţiale, evitând în acelaşi timp asumarea unor riscuri excesive”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a apreciat că data-ţintă pentru adoptarea euro rămâne un subiect deschis discuţiilor.

„În urma activităţii Comisiei avem două documente extrem de importante pentru derularea adecvată a procesului de trecere la euro, precum şi o dată-ţintă, care este rezonabilă şi realizabilă, dar pe marginea căreia se mai poate discuta, în funcţie de evoluţiile complete din perioada următoare. Indiferent de progresele realizate deja, sau care vor fi consemnate în economia românească în perioada următoare, trebuie urmărit şi ce se întâmplă în Europa, şi în special ce se întâmplă în zona euro, care trece printr-un proces de ameliorare – poate nu e cuvântul cel mai bun – şi de consolidare a cadrului de guvernanţă”, a afirmat Mugur Isărescu.

Acesta a amintit că statele cu economii de mari dimensiuni din Europa de Est tratează cu prudenţă şi reticenţă subiectul aderării la moneda euro.

„Se impune să privim şi către abordarea altor ţări din zona noastră estică şi central europeană, care se află pe un drum similar. Trebuie remarcat că până în prezent au intrat în zona euro mai degrabă ţările cu economii de dimensiuni reduse, în timp ce economiile mai mari, precum Ungaria, Cehia şi Polonia, tind să trateze acest proces cu prudenţă sporită, ba chiar cu reticenţă în cadrul stabilirii nivelului optim de convergenţă reală la momentul adoptării euro”, a afirmat guvernatorul BNR.

Acesta a avertizat că statele din zona euro nu şi-au îmbunătăţit convergenţa după adoptarea monedei comune.

„Este important să se sublinieze importanţa ajungerii la un anumit grad minim de convergenţă reală înainte de adoptarea euro, în condiţiile în care, spre deosebire de Uniunea Europeană, zona euro s-a dovedit a nu fi un club de convergenţă. Membrii săi actuali nu şi-au îmbunătăţit neapărat nivelul de convergenţă reală după adoptarea euro. Nu trebuie să ignorăm nici problematica disparităţilor regionale: în timp ce convergenţa reală a României a avansat substanţial, decalajele dintre zonele sale de dezvoltare au rămas importante sau chiar s-au adâncit în timp. S-a întâmplat astfel ca urmare a ritmurilor diferite de convergenţă reală, care au condus la apariţia unor poli de competitivitate regională, o dată cu cronicizarea unor zone de sărăcie. O adoptare cu succes a monedei unice reclamă acţiuni concrete şi eficiente în sensul ameliorării acestei situaţii”, a apreciat Mugur Isărescu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la începutul acestei luni, că România are un plan foarte bine stabilit în privinţa trecerii la moneda euro, iar obiectivul rămâne clar anul 2024.

Guvernatorul BNR a participat marţi la evenimentul de prezentare a Raportului de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, desfăşurat la Academia Română.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți visează să trăiască aici
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Oazie de investiție. Cum pot românii să facă bani
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tatăl care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină! Uluitor ce făcea
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic