Mugur Isărescu: Comitetul de trecere la euro nu a fost vizitat mai de nimeni, de 7-8 ani

Comitetul de trecere la euro nu a fost vizitat mai de nimeni, deși este găzduit de Banca Națională a României (BNR), a afirmat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, într-o conferință organizată de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

15 nov. 2017, 11:34
Mugur Isărescu: Comitetul de trecere la euro nu a fost vizitat mai de nimeni, de 7-8 ani

„Aud că suntem noi împotriva intrării în zona euro. Hai măi! Suntem singura instituție care ținem de 7-8 ani un comitet de trecere la euro și nu a fost vizitat mai de nimeni. A fost odată un premier, un ministru de finanțe și noi suntem împotrivă? De ce? Pentru că spunem că trebuie să intrăm pregătiți în zona euro ca să beneficiem de acest lucru?”, a spus Isărescu.

El a precizat că acum există o „fereastră de oportunitate” pentru a trece la euro.

Citeşte şi: Isărescu, despre cursul de schimb: Comentariile referitoare la cursul leu-euro te fac să te sperii

„Este acum, într-adevăr, o fereastră de oportunitate, cum a fost și în anul 2000. Și în anul 2000 am forțat politic intrarea în 2007. Hai să învățăm ceva de acolo. Această instituție care a salutat pentru intrarea în UE a plătit. Ce este criza creditelor în franci elvețieni sau euroizarea, decât un produs secundar al faptului că am intrat în 2007 liberalizând contul de capital relativ prematur, înainte de a fi pregătiți, cu dobânzi mari la leu pe plan intern pentru că aveam inflație? Atunci haideți să învățăm din lecția trecutului”, a precizat guvernatorul BNR.