Mugur Isărescu, previziuni sumbre pentru lunile următoare: Inflaţia va continua să crească

BNR a decis miercuri majorarea dobânzii de politică monetară - ajunge la 4,75% pe an, de la 3,75% anterior. Creșterea este peste estimările analiștilor. Tot miercuri, indicele ROBOR mai depășește un record, iar dolarul este, pentru a doua zi consecutiv, la cel mai mare nivel din istorie.

06 iul. 2022, 16:23
Mugur Isărescu, previziuni sumbre pentru lunile următoare: Inflaţia va continua să crească

„Rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului III sub impactul șocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel moderat, peste valorile prognozate în luna mai, pe orizontul scurt de timp”, avertizează guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, înrăutățirea perspectivei apropiate a inflației este cauzată de „dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de prețurilor combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice, chiar și în contextul aplicării schemelor de sprijin și al manifestărilor unor efecte de bază, precum și de prețul alimentelor procesate, în principal sub o influență a ascensiunii mai puternice a cotațiilor țițeiului, produselor energetice și ale mărfurilor agro-alimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate”.

Citeşte şi: BNR a majorat dobânda-cheie cu mult peste aşteptările analiştilor. Creşterea va duce la explozia ratelor românilor la bănci

Efecte inflaționiste suplimentare sunt așteptate și pe segmentul prețurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum și pe cele al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice. Acestora li se adaugă durata schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili.

Citeşte şi: Avertismentul lui Kelemen Hunor privind compensarea preţului la carburanţi: Probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni, nu ştiu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu

„Prelungirea războiului din Ucraina și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei generează incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate pe multiple căi asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene, ca și cea a economiei globale, dar și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, a mai spus Isărescu.