Mugur Isărescu susține că România nu are nevoie să încheie un acord cu FMI: „Noi nu ne confruntăm cu o criză valutară, deci FMI nu are ce să facă în România”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, afirmă că rolul Fondului Monetar Internaţional (FMI) este acela de a asigura lichiditatea în valută în cazul unei crize valutare, iar România, în acest moment, nu se confruntă cu o astfel de criză. Prin urmare, în prezent nu se justifică un acord între FMI și țara noastră, spune Isărescu.
Alina Costache
20 mai 2025, 17:54
Mugur Isărescu susține că România nu are nevoie să încheie un acord cu FMI:

Mugur Isărescu a spus, într-o conferință de presă, că nu va exisă, momentan, un acord între FMI și România, însă FMI va veni la consultări. Guvernatorul Băncii Naționale a precizat că, deși rezerva de lichidități în valută a mai scăzut, aceasta va crește odată cu intrarea fondurilor europene.

Cum propune FMI ieșirea României din criză: reducere graduală și sustenabilă a deficitului bugetar cu aproximativ 1% pe an, timp de cinci ani

Totuși, el a precizat că FMI a propus, alături de Comisia Europeană, mai multe variante de consolidare fiscală, care presupun o reducere graduală și sustenabilă a deficitului bugetar cu aproximativ 1% pe an, timp de cinci ani. Isărescu a subliniat că România are nevoie de o dezbatere serioasă privind modul în care va fi aplicată această ajustare, întrucât actualul nivel al deficitului impune măsuri clare și echilibrate.

FMI nu are ce să facă în România. O să vină bineînţeles la consultări. FMI îţi asigură lichiditatatea în valută în momentul în care e o criză valutară. Noi n-avem. Chiar dacă ne-a mai scăzut rezerva, o să crească cu intrările de fonduri europene, probabil că guvernul se va împrumuta din nou.

Deci el este foarte bun, inclusiv pentru faptul că împreună cu Banca Moldeală, dar nu împreună în sens că au făcut un singur aport, au prezentat două, trei variante de pachet fiscal pentru reducere treptată şi sustenabilă a deficitului. Aceste variante s-au discutat şi cu Comisia Europeană şi s-a ajuns la această variantă de reducere sustenabilă cu mai puţin de un procent pe an a deficitului public în următorii 5-7 ani. Ele se cunosc”, a afirmat Isărescu, potrivit news.ro.

Guvernatorul a atras atenția că măsurile bruște, precum tăieri de salarii sau concedieri în sectorul public, sunt nerealiste.

Nu se pot tăia salarii, nu poți da oameni afară rapid, astea sunt povești. Și reducerea cheltuielilor publice este recesionistă, nu este fără efecte”, a completat Isărescu.

Citeste si Consiliul Concurenței i-a prins cu mâța în sac pe cei de la BMW, Porsche și Mercedes-Benz România. Aceștia ar fi avut înțelegeri cu dealeri și service-uri auto

Guvernatorul BNR susține că România are acum datoria de a-și păstra credibilitatea politicilor economice, pentru a garanta accesul la finanțare în condiții acceptabile.

În țara asta nimeni nu vrea să plătească pentru reducerea deficitului. Distribuția costurilor acestei ajustări este problema esențială și aceasta este o chestiune politică”, a mai spus Isărescu.

Cum se poate evita austeritatea. Mugur Isărescu: „Este un program negociat cu UE, treptat, nu brutal, cam 0,7%-1% de reducere anuală a deficitului public”

Șeful BNR precizează că România va evita austeritatea grație unui program agreat cu Uniunea Europeană, de reducere treptată a deficitului, asta în timp ce se asigură creșterea economică.

Politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat, sustenabil reducerea cheltuielilor sau creșterea veniturilor, astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă doar pe o grupare socială sau pe alta. Și asta este o decizie destul de grea. Există o formulă prin care putem să evităm austeritatea.

Treptat, strângem cureaua. Un program de dietă i-am spus. Nu înseamnă neapărat austeritate. Este un program negociat cu Uniunea Europeană, treptat, nu brutal, cam 0,7%-1% de reducere anuală a deficitului public. Să fie sub creșterea economică. Pentru asta trebuie să asiguri creștere economică de 2-3%, astfel ca la nivelul întregii țări să nu mai fie austeritate. Să nu mai fie dezmăț în ceea ce privește cheltuielile. Dar nu austeritate”, a mai spus guvernatorul BNR.

Citeste si Mugur Isărescu, primul anunţ major pentru români după alegerile prezidenţiale: „Nu văd unde s-ar putea duce lucrurile”

Isărescu a dat și o veste bună. România nu este, cel puțin deocamdată, în pericol de a intra în recesiune.

Suntem încă departe. Dar în funcție de măsuri… s-ar putea să… Cântărirea măsurilor nu este un lucru ușor, în același timp să păstrezi credibilitatea, să reduci sustenabil deficitul și să nu creezi recesiune. O combinație foarte grea, eu cred că se poate face.

Prioritățile sunt restabilirea încrederii piețelor de capital. Ea a fost zguduită, nu tulburată, ne-am jucat cu focul, noi, ca țară. Nu poți să te joci cu focul. Dacă cineva vorbește de naționalizare… Piața de capital ce poate să facă? Să se ducă se zică: „Da, am venit să îmi tai capul”. Bineînțeles că pleacă. Și au fost ieșiri mari de capital. Deci restabilirea încrederii este esențială, în condițiile de pace socială”, a mai spus Isărescu.

DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Spynews
Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
Diferența uriașă de vârstă dintre Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru. Președintele României este cu mult mai mare decât partenera sa
Capital.ro
Se pune stop la numerar. NU se mai retrag bani. Decizia oficială intră în vigoare începând cu luna iulie 2025
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Adevarul
De la ordonanțe controversate la zboruri de lux: parcursul politic al lui Sorin Grindeanu, noul șef al PSD
wowbiz.ro
Ce maestru al fanteziilor e George Simion! Detaliul kinky neobservat din dormitorul lui și al Ilincăi
Spynews
Insula mică de lângă Mykonos de a cărei existență știu prea puțini turiști. E locul ideal pentru cei care vor să se bucure de vibe-ul Greciei autentice
Spynews
Fiica Danei Rogoz, Lia, împlinește astăzi 5 ani. Ce urare emoționantă i-a făcut actrița / FOTO
Evz.ro
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sfinții Constantin și Elena. Câți români își serbează ziua
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Doliu la Casa Regală Britanică! Un apropiat al lui Lady Diana a murit în urma unui atac de cord
Cancan.ro
Doliu la Casa Regală! A MURIT în urma unui atac de cord: 'Sunt devastată' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins un îndrăgit fotbalist: Suntem profund întristați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
"L-a ucis, tocat și gătit cu legume" Șeful unui restaurant din Franța și-a mărturisit crima șocantă, urmată de un ritual învățat în Nepal
AUR a decis soarta lui George Simion. Anuntul facut de prim-vicepresedintele AUR, Marius Lulea
MediaFlux
Obiceiuri și tradiții de Sfinții Constantin și Elena. Ce trebuie să respecte credincioșii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Păpușa de fier” a lui Putin:„ Nimic nu poate fi făcut pașnic în România” (Video)