Mugur Isărescu susține că România nu are nevoie să încheie un acord cu FMI: „Noi nu ne confruntăm cu o criză valutară, deci FMI nu are ce să facă în România”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, afirmă că rolul Fondului Monetar Internaţional (FMI) este acela de a asigura lichiditatea în valută în cazul unei crize valutare, iar România, în acest moment, nu se confruntă cu o astfel de criză. Prin urmare, în prezent nu se justifică un acord între FMI și țara noastră, spune Isărescu.
Alina Costache
20 mai 2025, 17:54
Mugur Isărescu susține că România nu are nevoie să încheie un acord cu FMI:

Mugur Isărescu a spus, într-o conferință de presă, că nu va exisă, momentan, un acord între FMI și România, însă FMI va veni la consultări. Guvernatorul Băncii Naționale a precizat că, deși rezerva de lichidități în valută a mai scăzut, aceasta va crește odată cu intrarea fondurilor europene.

Cum propune FMI ieșirea României din criză: reducere graduală și sustenabilă a deficitului bugetar cu aproximativ 1% pe an, timp de cinci ani

Totuși, el a precizat că FMI a propus, alături de Comisia Europeană, mai multe variante de consolidare fiscală, care presupun o reducere graduală și sustenabilă a deficitului bugetar cu aproximativ 1% pe an, timp de cinci ani. Isărescu a subliniat că România are nevoie de o dezbatere serioasă privind modul în care va fi aplicată această ajustare, întrucât actualul nivel al deficitului impune măsuri clare și echilibrate.

FMI nu are ce să facă în România. O să vină bineînţeles la consultări. FMI îţi asigură lichiditatatea în valută în momentul în care e o criză valutară. Noi n-avem. Chiar dacă ne-a mai scăzut rezerva, o să crească cu intrările de fonduri europene, probabil că guvernul se va împrumuta din nou.

Deci el este foarte bun, inclusiv pentru faptul că împreună cu Banca Moldeală, dar nu împreună în sens că au făcut un singur aport, au prezentat două, trei variante de pachet fiscal pentru reducere treptată şi sustenabilă a deficitului. Aceste variante s-au discutat şi cu Comisia Europeană şi s-a ajuns la această variantă de reducere sustenabilă cu mai puţin de un procent pe an a deficitului public în următorii 5-7 ani. Ele se cunosc”, a afirmat Isărescu, potrivit news.ro.

Guvernatorul a atras atenția că măsurile bruște, precum tăieri de salarii sau concedieri în sectorul public, sunt nerealiste.

Nu se pot tăia salarii, nu poți da oameni afară rapid, astea sunt povești. Și reducerea cheltuielilor publice este recesionistă, nu este fără efecte”, a completat Isărescu.

Citeste si Consiliul Concurenței i-a prins cu mâța în sac pe cei de la BMW, Porsche și Mercedes-Benz România. Aceștia ar fi avut înțelegeri cu dealeri și service-uri auto

Guvernatorul BNR susține că România are acum datoria de a-și păstra credibilitatea politicilor economice, pentru a garanta accesul la finanțare în condiții acceptabile.

În țara asta nimeni nu vrea să plătească pentru reducerea deficitului. Distribuția costurilor acestei ajustări este problema esențială și aceasta este o chestiune politică”, a mai spus Isărescu.

Cum se poate evita austeritatea. Mugur Isărescu: „Este un program negociat cu UE, treptat, nu brutal, cam 0,7%-1% de reducere anuală a deficitului public”

Șeful BNR precizează că România va evita austeritatea grație unui program agreat cu Uniunea Europeană, de reducere treptată a deficitului, asta în timp ce se asigură creșterea economică.

Politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat, sustenabil reducerea cheltuielilor sau creșterea veniturilor, astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă doar pe o grupare socială sau pe alta. Și asta este o decizie destul de grea. Există o formulă prin care putem să evităm austeritatea.

Treptat, strângem cureaua. Un program de dietă i-am spus. Nu înseamnă neapărat austeritate. Este un program negociat cu Uniunea Europeană, treptat, nu brutal, cam 0,7%-1% de reducere anuală a deficitului public. Să fie sub creșterea economică. Pentru asta trebuie să asiguri creștere economică de 2-3%, astfel ca la nivelul întregii țări să nu mai fie austeritate. Să nu mai fie dezmăț în ceea ce privește cheltuielile. Dar nu austeritate”, a mai spus guvernatorul BNR.

Citeste si Mugur Isărescu, primul anunţ major pentru români după alegerile prezidenţiale: „Nu văd unde s-ar putea duce lucrurile”

Isărescu a dat și o veste bună. România nu este, cel puțin deocamdată, în pericol de a intra în recesiune.

Suntem încă departe. Dar în funcție de măsuri… s-ar putea să… Cântărirea măsurilor nu este un lucru ușor, în același timp să păstrezi credibilitatea, să reduci sustenabil deficitul și să nu creezi recesiune. O combinație foarte grea, eu cred că se poate face.

Prioritățile sunt restabilirea încrederii piețelor de capital. Ea a fost zguduită, nu tulburată, ne-am jucat cu focul, noi, ca țară. Nu poți să te joci cu focul. Dacă cineva vorbește de naționalizare… Piața de capital ce poate să facă? Să se ducă se zică: „Da, am venit să îmi tai capul”. Bineînțeles că pleacă. Și au fost ieșiri mari de capital. Deci restabilirea încrederii este esențială, în condițiile de pace socială”, a mai spus Isărescu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african