Munca sezonieră în Germania – informaţii necesare pentru români

În Germania, angajatorul este obligat să ofere angajatorului un contract de muncă scris. Conform legii, contractul de muncă trebuie să conțină mai multe informații.

18 iul. 2022, 12:58
Munca sezonieră în Germania – informaţii necesare pentru români

În ultima perioadă, munca sezonieră în Germania, este din ce în ce mai folosită în alimentația publică sau agricultură. Perioada în care se optează pentru munca sezonieră, este de obicei în timpul sezonului de vârf din timpul verii sau în perioada recoltei.

De cele mai multe ori, munca sezonieră în Germania, are la bază un contract de muncă pe perioadă determinată, care încetează la o dată anume, stabilită de comun acord între angajat și angajator. Pentru munca sezonieră în Germania, există un set de reguli  care trebuie respectate privind dreptul muncii și securitatea socială. Mai jos veți găsi câteva informații necesare, în ceea ce privește munca sezonieră în Germania.

Contractul de muncă

În Germania, angajatorul este obligat să ofere angajatorului un contract de muncă scris. Conform legii, contractul de muncă trebuie să conțină următoarele informații.

  • numele și prenumele, atât a angajatului cât și a angajatorului
  • data de începere cât și data de încheiere a contractului de muncă
  • locul de muncă
  • descrierea activității prestate
  • renumerația cât și eventualele prime pentru munca prestată
  • programul de lucru
  • termenele de preaviz pentru încetarea contractului de muncă
  • informații despre contractele colective existente

Salariul și perioada de plată

În Germania există un salariu minim legal iar acesta este revizuit periodic și se aplică tuturor angajaților. Începând cu luna ianuarie 2022 salariul pe ora  este de 9,82 euro brut(salariu fără deduceri). Iar de la 1 iulie 2022 salariul brut pe oră va crește la 10,45 euro.

Salariile se vor plătii cel târziu până în data de 15 a le lunii următoare

Sărbătoriile pentru muncitorii sezonieri din Germania

Angajații din Gemania au dreptul la concediu legal, acest drept este reglementat de Legea federală priviind concediile (BUrlG). Această lege se aplică inclusiv și muncitorilor sezonieri.

Cum se calculează zilele de concediu pentru muncitorii sezonieri din Germania

  • Pentru o lunăa de muncă sezonieră, angajatul va avea dreptul la două zile de concediu de odihnă.
  • Pentru două luni de muncă sezonieră, angajatul va avea dreptul la trei zile de concediu de odihnă.
  • Pentru trei luni de muncă sezonieră, angajatul va avea dreptul la cinci zile de concediu de odihnă.

Se plătesc impozite pentru munca sezonieră?

În mod normal, lucrătorii sezonieri au obligația să plătească și impozit pe salariu. Însă, de multe ori, valoarea salariului este mai mică decât alocația fiscală de bază.

Începând cu anul 2021, în Germania, venitul neimpozabil este de 9.744 de euro pe an. În cazul unui venit mai mic pentru munca sezonieră, angajatul nu va trebui să plătească impozite.

În cazul în care salariul depășește această limită, impozitul pe venit va fi dedus din salariu, la fel ca la orice alt angajat.