Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022 VIDEO

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Romarm în 2022, în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei.

08 aug. 2022, 14:29
Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022 VIDEO
Muniție românească trimisă în Ucraina. Primele imagini cu obuzele de 122 mm fabricate de Romarm în 2022

Muniție românească trimisă în Ucraina. Administratorii contului de twitter Ukraine Weapons Tracker, care au publicat imaginile, susţin că obuzul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972, scrie HotNews.

Conform site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Nicolae Ciucă: Acest război al Rusiei împotriva Ucrainei are un impact uriaş în plan politic, economic şi social. Ne aflăm într-un nou moment de cumpănă istorică

Pe 22 aprilie, într-o conferință de presă comună susținută la București alături de Bogdan Aurescu, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a evitat să răspundă fără echivoc dacă România a trimis Kievului muniție și armament. „Dacă fiecare țară decide să ne ofere un singur articol vom obține ce ne dorim. Am ridicat această chestiune și apreciez abordarea constructivă. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă”, a declarat Dmitro Kuleba. „Ceea ce pot să vă asigur e că România, ca stat membru al UE și al NATO, este un stat extrem de responsabil și de asumat față de îndeplinirea obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv față de partenerii noștri. După cum știți, UE sprijină aceste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri”, a afirmat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

Klaus Iohannis a avut şi el o intervenţie pe această temă. „Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu. Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”, a spus Klaus Iohannis.