Mureş: Peste 50 de farmacii din judeţ cer în instanţă 880.000 de lei, nedecontaţi de CJAS din 2010

Peste 50 de farmacii din Mureş au dat în judecată Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru recuperarea unor datorii în valoare totală de 880.000 de lei, datând din 2010, pentru eliberarea medicamentelor compensate pensionarilor cu venituri sub 700 de lei.

04 oct. 2013, 14:17
Mureş: Peste 50 de farmacii din judeţ cer în instanţă 880.000 de lei, nedecontaţi de CJAS din 2010

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş, Iustina Vas, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că 52 de farmacii din judeţ au acţionat în instanţă, la Tribunalul Mureş, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), cerând sume care nu le-au fost decontate, din perioada octombrie – decembrie 2010.

Vas a explicat că în acea perioadă farmaciile au eliberat medicamente compensate pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, în valoare totală de 880.000 de lei, însă aceste sume nu le-au fost decontate, deşi aveau contract cu CJAS. Dat fiind că în 3 octombrie aceste datorii s-ar fi prescris, cele 52 de farmacii au fost nevoite să dea în judecată CJAS.

„Singura cale este cea judecătorească. Asemenea speţe comercial-fiscale se prescriu după trei ani. În octombrie avem trei ani de când aşteptăm banii. Se prescria şi se pierdea această sumă de 8,8 miliarde de lei vechi. Suma e pe octombrie, noiembrie şi decembrie 2010. Farmaciile aveau contract cu Casa şi au dat-o în judecată”, a spus Vas.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş a precizat că, de-a lungul timpului, problema a fost sesizată inclusiv Ministerului Sănătăţii, care a răspuns că nu înregistrează arierate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe 2010, pentru sumele aferente medicamentelor compensate pentru pensionari.

„Ministerul Sănătăţii, prin adrese, ne-a spus că între MS şi CNAS nu există arierat privind segmentul respectiv – pensionari, pe 2010. Ceea ce înseamnă că de la buget au plecat banii, deci între CNAS şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-a întâmplat ceva… Noi ştim că de la CJAS nu au intrat banii la farmacii”, a spus Vas.