Musicalul „Kinky Boots”, marele învingător la gala Tony Awards 2013

Spectacolul "Kinky Boots" a fost marele câştigător la gala Tony Awards 2013, organizată duminică seară, la New York, unde a obţinut şase trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun musical", informează AFP.

10 iun. 2013, 08:27
Musicalul „Kinky Boots”, marele învingător la gala Tony Awards 2013

Într-o cursă deosebit de deschisă în acest an între „Kinky Boots” (13 nominalizări), „Matilda” (12 nominalizări) şi „Pippin” (10 nominalizări), cei 868 de membri cu drept de vot care acordă premiile Tony au preferat în final energia excentrică şi sentimentală a producţiei „Kinky Boots”, care prezintă prietenia dintre timidul moştenitor al unei fabrici de pantofi aproape falimentare şi un travestit care devine asociatul său şi îl ajută să salveze fabrica, scrie Mediafax.

Pe lângă categoria „cel mai bun musical”, „Kinky Boots”, inspirat din filmul britanic omonim lansat în 2005, s-a impus şi la categoria „cel mai bun actor dintr-un musical” (Billy Porter) şi „cea mai bună coloană sonoră”, o recompensă care a revenit cântăreţei şi compozitoarei Cyndi Lauper.

Artista americană a debutat anul trecut pe Broadway şi a câştigat astfel primul ei premiu Tony din carieră.

„Kinky Boots” s-a mai impus la categoriile „cea mai bună orchestraţie”, „cel mai bun sunet” şi „cea mai bună coregrafie”.

Spectacolul „Matilda”, inspirat din cartea omonimă pentru copii scrisă de britanicul Roald Dahl şi creat la Londra, unde a câştigat anul trecut şapte Olivier Awards, a fost recompensat cu patru premii Tony: „cel mai bun actor în rol secundar”, „cea mai bună partitură muzicală”, „cele mai bune lumini” şi „cele mai bune decoruri”.

„Pippin” a fost recompensat cu premiul Tony pentru cea mai bună reluare a unui musical. Versiunea originală a fost lansată în 1972.

Într-o seară plină de surprize, anumiţi actori şi anumite producţii, consideraţi favoriţi, au plecat acasă cu mâna goală. Tom Hanks, care şi-a făcut debutul pe Broadway în piesa de Nora Ephron „Lucky Guy”, bazată de viaţa jurnalistului laureat cu Pulitzer Mike McAlary, nu a câştigat premiul Tony la categoria „cel mai bun actor de teatru”. Acest trofeu a revenit actorului Tracy Letts, pentru rolul său din producţia „Who is afraid of Virginia Woolf?”.

Premiul Tony la categoria „cea mai bună piesă de teatru” a revenit producţiei „Vanya and Sonia and Masha and Spike”, de Christopher Durang, o remarcabilă cronică a unei familii disfuncţionale.

Cea de-a 67-a gală a premiilor Tony a avut loc duminică seară, la Radio City Hall din New York, în prezenţa a 6.000 de persoane, şi a fost prezentată pentru a patra oară de actorul Neil Patrick Harris.

Premiile Tony sunt considerate echivalentul în teatru al Oscarurilor şi recompensează cele mai bune piese şi musicaluri de pe Broadway.

Acordate de American Theatre Wing şi de League of American Theatres and Producers, premiile Tony au fost create în 1947, în memoria Antoinettei („Tony”) Perry, preşedintele American Theatre Wing în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Din 1978, premiile Tony sunt difuzate de postul de televiziune CBS.