Nagasaki a comemorat 72 de ani de la atacul nuclear care a lovit oraşul

Nagasaki a comemorat miercuri atacul nuclear care a lovit orașul din sud-vestul Japoniei în urmă cu 72 de ani, o ceremonie marcată de un apel vibrant al primarului la semnarea unui recent tratat al Națiunilor Unite de interzicere a armelor atomice.

09 aug. 2017, 10:52
Nagasaki a comemorat 72 de ani de la atacul nuclear care a lovit oraşul

„Nici măcar nu ați participat la negocieri”, a spus edilul orașului, Tomohisa Taue, adresându-se guvernului în „declarația sa de pace” anuală, rostită în japoneză dar tradusă în mai multe limbi. „Este ceva dificil de înțeles pentru cei care trăiesc în regiunile afectate de bombardamente nucleare”, a adăugat el.

„În calitate de singură țară care a suferit ravagiile unor astfel de arme”, a insistat primarul, „vă cer să faceți tot ce vă stă în putere pentru a participa cât mai curând la aceste negocieri și a revizui politica de apărare care depinde de o umbrelă nucleară”, cea a Washingtonului, care s-a angajat să-și protejeze aliatul japonez pe principiul disuasiunii.

La începutul lui iulie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de 122 de state membre ONU, dar puterile nucleare — SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franța, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel — au boicotat discuțiile, ca și Japonia și majoritatea țărilor NATO, potrivit Agerpres.

Tomohisa Taue și-a exprimat „profunda recunoștință” față de ONU și toți cei care au promovat acest tratat „care vorbește atât de bine despre suferința și eforturile hibakusha (supraviețuitorii iradiați)” și ar putea fi numit „Tratatul de la Hiroshima și Nagasaki”.

Prim-ministrul Shinzo Abe, prezent la ceremonie, nu s-a referit în mod explicit la acest document. „Japonia este hotărâtă să joace un rol de prim-plan colaborând atât cu puterile nucleare, cât și cu cele non-nucleare pentru a ajunge la o lume fără arme atomice”, a afirmat el.

Citeşte şi Doar în România există un loc unde se poate supravieţui după un atac NUCLEAR. Accesul este INTERZIS

Un clopot a bătut la ora locală 11:02 (02:02 GMT), ora exactă la care a explodat bomba atomică, la 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supraviețuitori și apropiați ai victimelor, au ținut un minut de reculegere, potrivit Agerpres.

Botezată „Fat Man”, bomba pe bază de plutoniu, care a provocat moartea a 74.000 de persoane, a fost lansată de americani asupra Nagasaki la trei zile după „Little Boy”, cu uraniu, care a distrus Hiroshima, provocând moartea a 140.000 de persoane.

Barack Obama s-a deplasat în acest oraș în mai 2016, prima vizită a unei președinte american în exercițiu. Cele două bombardamente au precipitat capitularea Japoniei la 15 august 1945 și încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.