NASA a descoperit 461 de noi planete: Patru dintre ele sunt Super-Pământuri

Telescopul spaţial Kepler de la NASA a detectat 461 posibile exoplanete, inclusiv patru lumi un pic mai mari decât Pământul care ar putea susţine viaţa aşa cum o ştim noi.

08 ian. 2013, 09:20
NASA a descoperit 461 de noi planete: Patru dintre ele sunt Super-Pământuri

Experţii au anunţat descoperirea luni, 7 ianuarie. Kepler a descoperit în 22 de luni de funcţionare 2,740 de lumi extraterestre, însă doar 105 au fost confirmate până acum. Cercetătorii spun, însă, că circa 90% din ele se vor dovedi adevărate.

Patru din cele 461 de noi planete sunt „super-Pământuri” – adică de 1,25-2 ori mai mari ca Terra – care orbitează stelele în zonele locuibile, adică în zone unde este posibilă existenţa apei lichide. Una dintre acestea este doar de 1,5 ori mai mare ca Pământului şi înconjoară un soare asemănător cu al nostru.

Telescopul spaţial Kepler a fost lansat în martie 2009. Noile descoperiri sugerează că este doar o problemă de timp până când Kepler va descoperi prima planetă identică cu Pământul – o planetă de mărimea Terrei aflată în zona locuibilă a sistemului său.

Un alt studiu Kepler, lansat luni, a descoperit că galaxia noastră, Calea Lactee, găzduieşte cel puţin 17 miliarde de planete de dimensiunea Pământului, în orbite apropiate de Soare, în timp ce multe altele se află pe orbite mai îndepărtate.