NASA a descoperit secretul primei supernove observate vreodată

După ce a recuperat datele observaţiilor a două telscoape spaţiale NASA a stabilit că RCW 86 era o supernovă de tipe "Ia". Provenită dintr-o stea asemănătoare Soarelui, aceasta s-a micşorat formând un corp ceresc foarte dens: un "pitic alb", care a explodat într-o supernovă.

25 oct. 2011, 10:54
NASA a descoperit secretul primei supernove observate vreodată

NASA a anunţat că a descoperit secretul care înconjura o stea aparută brusc pe cer şi descrisă de către astronomii chinezi acum aproape 200o de ani, anunţă Maxiscience.

În anul 185 astronomii chinezi au descris apariţia unei stele extrem de sclipitoare. Steaua a fost vizibilă timp de opt luni, înainte de a dispărea. În anii 60, oamenii de ştiinţă au spus că era vorba, de fapt, de prima supernovă descrisă în analele astronomiei.

Botezată ulterior RCW 86, corpul ceresc era format din resturile unei stele care a explodat într-o supernovă spectaculoasă. Aceste resturi se situează la aproape 8000 de ani-lumină de pământ. Rămânea un singur mister: resturile, de formă sferică, sunt mult mai mari decât ar trebui şi ocupă mai mult spaţiu decât Luna pe cer.

După ce a recuperat datele observaţiilor a două telscoape spaţiale NASA a stabilit că RCW 86 era o supernovă de tipe „Ia”. Provenită dintr-o stea asemănătoare Soarelui, aceasta s-a micşorat formând un corp ceresc foarte dens: un „pitic alb”, care a explodat într-o supernovă.

Aceste observaţii arată, pentru prima oară, că un pitic alb poate crea în jurul său o cavitate înainte de a exploda într-o supernovă. „Un pitic alb este ca jarul rămas dintr-un foc stins, peste care, dacă aruncăm gaz deasupra, explodează , a explicat Brian Williams”, principalul autor al studiului. Acestă cavitate explică de ce resturile RCW 86 sunt dispersate astfel. În momentul exploziei, materialele au fost ejectate cu o viteză foarte mare în acestă cavitate vidă şi astfel s-au propagat mai rapid şi mai departe.