NASA a găsit trei asteroizi potenţiali pentru a fi capturaţi

NASA a găsit trei mici asteroizi care corespund potenţial criteriilor de mărime şi de greutate pentru viitoarea ei misiune robotizată ce vizează capturarea unui astfel de corp ceresc.

12 sept. 2013, 12:13
NASA a găsit trei asteroizi potenţiali pentru a fi capturaţi

„Am găsit în trecut, chiar fără să căutăm, 14 asteroizi care se încadrau în această categorie, cu o mărime cuprinsă între şapte şi zece metri, un parametru dictat de capacitatea sacului şi a vehiculului care îl va tracta”, a explicat Paul Chodas, unul dintre cercetătorii principali de la NASA specializaţi în studierea obiectelor cereşti care trec aproape de orbita terestră.

Dintre cei 14 asteroizi, am ales trei pe care îi vom analiza în amănunţime până anul viitor şi, dacă totul merge bine, aceştia vor deveni candidaţi pentru a fi ţinta acestei misiuni spaţiale„, a precizat cercetătorul american.

Preşedintele Barack Obama a dezvăluit această misiune în proiectul său de buget pe 2014 pentru NASA, pentru care a cerut 100 milioane de dolari.

Savanţii americani vor să „captureze” un mic asteroid, să îl remorcheze şi să îl plaseze pe orbita Lunii, unde astronauţii vor putea să vină să îl exploreze şi să preleveze eşantioane pe care le vor aduce apoi pe Terra.