NASA caută viaţă pe Europa, satelitul lui Jupiter

Un nou studiu dat publicității marți de către NASA oferă noi date cu privire la posibilitatea existenței vieții extraterestre în oceanul ce acoperă Europa, unul dintre cei 67 de sateliți cunoscuți ai planetei Jupiter.
Alina Costache
19 mai 2016, 15:23
NASA caută viaţă pe Europa, satelitul lui Jupiter

Oamenii de știință susțin de mai multă vreme că Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter, ar putea exista viață. Această lună a lui Jupiter, care are aproximativ 25% din dimensiunea Pământului, este acoperită cu o groasă calotă glaciară. NASA susține că sub această calotă glaciară se află un ocean de apă sărată.

În cadrul acestui studiu, cercetători de la Jet Propulsion Laboratory, aparținând NASA, au comparat potențialul Europei de a produce hidrogen și oxigen cu cel al planetei noastre, folosind aceleași metode concepute pentru a studia oceanele terestre. Acest lucru le-a permis să estimeze ce volum de hidrogen poate fi eliberat în urma reacției dintre apa sărată a oceanului și formațiunile de roci de pe Europa.

„Ciclul oxigenului și hidrogenului din oceanul Europei poate fi un indiciu important privind chimia acestui ocean și, cel mai important, despre posibilitatea de a exista viață în adâncurile sale, așa cum este și pe Pământ”, a susținut coordonatorul acestui studiu, geofizicianul și planetologul Steve Vance, de la NASA, citat de Agerpres.

Conform noului studiu, oceanul de pe Europa ar putea avea multe elemente comune cu oceanele terestre, inclusiv un echilibru chimic necesar pentru apariția și dezvoltarea vieții. Oamenii de știință doresc să studieze modul în care apa oceanului de pe Europa interacționează cu fisurile adânci care s-ar putea forma la suprafața nucleului teluric al acestui satelit.

Pe Pământ, atunci când se formează noi astfel de fisuri, rocile interacționează cu apa, producând minerale și eliberând hidrogen. NASA dorește să afle dacă același tip de reacții se produc și pe Europa. De asemenea, oamenii de știință caută și dovezi ale existenței condițiilor propice vieții pe acest satelit.

În condițiile în care Europa are o atmosferă rarefiată, ea este constant supusă bombardamentului cu radiații cosmice care distrug legăturile chimice ale calotei glaciare de la suprafață. Aceste reacții produc oxidanți, un ingredient necesar pentru viață. Iar cum suprafața Europei este în mod constant reînnoită de activitatea tectonică, acești oxidanți sunt dizolvați în apa oceanului de dedesubt, unde pot reacționa cu hidrogenul și alte substanțe produse acolo.

În urma acestor reacții, conform echipei de la NASA, pe Europa există de aproximativ zece ori mai mult oxigen decât hidrogen — aproximativ același raport între oxigen și hidrogen ca și pe Pământ.

Astrobiologul Kevin Hand, coautor al acestui studiu, a comparat chimia din oceanul Europei cu circuitul dintr-o baterie. El a comparat oxidanții din gheață cu polul pozitiv și substanțele chimice de pe fundul oceanului cu polul negativ al bateriei.

„Dacă viața sau procesele biologice completează acest circuit rămâne să descoperim după ce vom explora Europa”, a precizat Kevin Hand.

Următorul pas logic pentru a răspunde acestei întrebări este să înțelegem modul în care oxigenul și hidrogenul intră în reacții cu alte elemente, precum carbonul sau azotul, în oceanul de pe Europa.

În prezent, NASA pregătește o misiune pentru explorarea Europei ce va fi lansată începând cu anul 2020. În cadrul acestei misiuni, o sondă spațială va fi trimisă pe o orbită în jurul lui Jupiter pentru a obține fotografii de înaltă rezoluție ale satelitului înghețat Europa și pentru a afla mai multe despre compoziția chimică a acestui ocean și despre eventuala sa capacitate de a susține viața.

Citeşte şi: EXPLOZIE pe planeta Jupiter, surprinsă de doi astronomi amatori VIDEO

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări