NASA lansează opt sateliţi pentru a urmări uraganele

Cu ajutorul unor sateliți ai NASA care sunt lansați luni, sistemul global de poziționare prin satelit (GPS) poate oferi cheia pentru o mai bună înțelegere a uraganelor și furtunilor devastatoare, asigurând furnizarea unor prognoze meteo mai precise, conform unui material publicat de SPACE.com.
Alina Costache
12 dec. 2016, 10:54
NASA lansează opt sateliţi pentru a urmări uraganele

Cei opt sateliți din cadrul sistemului CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System) vor folosi semnalele radio preluate de la sateliții GPS pentru a măsura viteza vântului la tropice, între 35 de grade latitudine nordică și 35 de grade latitudine sudică, zonă în care se nasc majoritatea uraganelor. Sateliții CYGNSS sunt lansați de la Cape Canaveral, Florida, luni, prin intermediul unei rachete Orbital ATK Pegasus XL. Lansarea va avea loc la ora 13:24 GMT. Racheta va fi lansată din aer, urmând să fie transportată până la altitudinea de lansare de un avion L-1011 Stargazer carrier.

„Misiunea se va concentra asupra dinamicii atmosferice de suprafață”, potrivit lui Christine Bonniksen, directorul executiv al programului CYGNSS. „Putem aduna informații pentru a înțelege mai bine cum cresc în intensitate uraganele”.

„Prognozele privind uraganele s-au îmbunătățit constant, însă prognozarea intensității lor nu a progresat mai deloc”, a explicat și Chris Ruf, coordonatorul științific al programului CYGNSS, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Michigan. Datele ce vor fi obținute de sateliții CYGNSS vor îmbunătăți și prognozele privind intensitatea acestor furtuni tropicale.

Misiunea CYGNSS are un buget de 157 de milioane de dolari și constă în opt sateliți de mici dimensiuni ce vor fi plasați pe orbită la o altitudine de 508 kilometri, sub un unghi de 35 de grade. Această „constelație” de sateliți va măsura viteza vântului, folosindu-se de semnalele GPS reflectate de Pământ. Suprafața Terrei acționează ca o oglindă, reflectând semnalele GPS înapoi în spațiu. Dacă la suprafață nu bate vântul, semnalul GPS reflectat este relativ clar. Dacă apar intensificări ale vântului, „imaginea” formată de semnalele radio devine neclară pentru că semnalele radio sunt mai difuze, conform lui Chris Ruf.

Viteza vântului este un indiciu important al puterii unui uragan. În prezent, nu pot fi obținute imagini din satelit ale furtunilor decât o dată la trei zile, pentru că acesta este intervalul de timp necesar pentru un satelit meteorologic să revină asupra aceleiași regiuni terestre unde s-a dezlănțuit furtuna. Sateliții CYGNSS vor putea efectua măsurători la fiecare șapte ore și vor monitoriza astfel schimbările ce se produc în interval de timp mai mic de o zi.

O altă problemă pe care CYGNSS urmează să o rezolve este cea a lungimii de undă a radarelor folosite de sateliții meteorologici existenți. Spre exemplu, misiunea (acum încheiată) Tropical Rainfall Measuring Mission nu putea „citi” viteza vântului pentru că folosea radarul la o lungime de undă destinată pentru a „vedea” ploile. Sateliții GPS transmit pe o lungime de undă de aproximativ 1500 megaherți, putând „vedea” și prin precipitații. Avioanele care zboară direct în „ochiul” uraganelor pot oferi măsurători mai exacte ale vitezei și direcției vântului, însă pentru ca aceste măsurători să fie cât mai precise este nevoie de mai multe incursiuni în interiorul furtunilor, iar astfel de misiuni sunt periculoase pentru piloți.

Dacă vremea o va permite, luni, un avion L-1011 Stargazer carrier va decola de la Cape Canaveral Air Force Station și va urca până la altitudinea de 12.192 de metri, de unde vor fi aprinse motoarele rachetei Pegasus care va transporta cei opt sateliți pe orbită.

Această misiune nu se va concentra doar asupra uraganelor. Un alt obiectiv al misiunii este legat de studierea umidității în sol și de studierea Oscilației Madden-Julian care influențează regimul de precipitații deasupra Oceanului Indian.

Durata misiunii CYGNSS este de doi ani, dar în cazul în care nu vor exista probleme tehnice, ar putea fi extinsă.

Citeşte şi Cercetătorii de la NASA creează dronele subacvatice cu ajutorul inteligenţei artificiale

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici