NASA prevede Apocalipsa: Civilizaţia modernă s-ar putea prăbuşi peste câteva decenii

Modul în care elita economică îşi conduce afacerile împinge societatea la colaps într-un interval de timp relativ scurt, de ordinul zecilor de ani, conform unui studiu finanţat de NASA, informează publicaţia britanică The Independent, citată de Agerpres.

17 mart. 2014, 16:32
NASA prevede Apocalipsa: Civilizaţia modernă s-ar putea prăbuşi peste câteva decenii

Civilizația modernă se va prăbuși peste câteva decenii, din cauza instabilității economice în creștere și a presiunii uriașe exercitate asupra resurselor limitate ale planetei, conform unui studiu realizat de NASA.

Folosind modele teoretice de predicție cu privire la viitorul lumii industrializate de-a lungul secolului XXI, o echipă de matematicieni a constat că lucrurile vor degenera foarte rapid, chiar și în cazul în care sunt luate în considerare cele mai conservatoare estimări.

Făcând trimitere la prăbușirile din trecut ale unor civilizații dominante foarte sofisticate — așa cum a fost, spre exemplu, civilizația romană — studiul avertizează că elitele economice și politice împing societatea spre dezastru.

Citeşte şi Un război nuclear ar provoca foamete şi sfârşitul civilizaţiei

În raportul bazat pe propriul său model teoretic de predicție, „Human And Nature Dynamical” (Handy), expertul în matematică aplicată Safa Motesharri explică faptul că „procesul de ridicare și prăbușire reprezintă de fapt un ciclu recurent în istorie”.

Studiul său, desfășurat cu ajutorul unei echipe de matematicieni, sociologi, istorici și economiști, și cu finanțare obținută de la Centrul Spațial Goddard al NASA, a fost acceptat pentru publicare în revista Ecological Economics, conform publicației britanice The Guardian.

Safa Motesharri a trecut în revistă factorii care pot conduce la prăbușirea civilizației, de la creșterea populației planetei și până la schimbările climatice, și a descoperit că atunci când acești factori converg, societatea modernă se poate prăbuși din cauza „penuriei de resurse” și a „stratificării economice a societății în elite și mase”.

Folosind modelul Handy pentru a examina un scenariu apropiat de starea actuală a societății omenești, Motesharri a ajuns la concluzia că civilizația „pare să se mențină pe o cale sustenabilă de foarte mult timp, dar chiar și introducând în model un consum cât mai optim al resurselor disponibile, concomitent cu un număr cât mai mic de reprezentanți ai clasei elitelor, aceștia vor ajunge în cele din urmă să consume mult mai mult, ceea ce va duce la strangularea fluxului de resurse care ajunge spre mase, la foamete generalizată și, în cele din urmă la prăbușirea societății”.

În acest raport se precizează însă că acest scenariu al colapsului social este încă evitabil, iar oamenii de știință lansează un apel la adresa elitelor economice și politice ale lumii, cerându-le să restabilească echilibrul economic.

Colapsul poate fi evitat iar populația poate ajunge la un echilibru dacă rata de consum a resurselor naturale pe cap de locuitor este redusă la un nivel sustenabil și dacă aceste resurse vor fi distribuite în societate într-un mod cât mai echitabil„, conform autorilor acestui studiu.

Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință ne avertizează cu privire la un potențial dezastru social global. Anul trecut, eminentul fizician britanic Stephen Hawking a coordonat o echipă de cercetători care a alcătuit o listă a evenimentelor care pot duce la sfârșitul civilizației moderne.

Citeşte şi A fost dezlegat MISTERUL dispariţiei civilizatiei Maya. Ce au descoperit cercetătorii