Năstase avertizează: Guvernul va ajunge sub TUTELĂ şi va avea rolul de ţap ispăşitor în faţa DNA

Fostul premier Adrian Năstase avertizează că Executivul va ajunge sub tutelă prin înfiinţarea Comitetului de supraveghere al BNR, riscând să rămână doar "cu rolul de tap ispăsitor in fata DNA pentru semnăturile de punere in aplicare". 

04 aug. 2015, 09:04
Năstase avertizează: Guvernul va ajunge sub TUTELĂ şi va avea rolul de ţap ispăşitor în faţa DNA

Într-o postare pe blog, intitulată „Guvernul sub tutelă?”, Adrian Năstase trage un smenal de alarmă privind viitorul Guvernului.

„Puietii de platani, din Soseaua Kiseleff, sunt ancorati de trei stalpi ca nu cumva să meargă intr-o directie gresită. Pare că acelasi lucru se intâmplă si cu guvernul.

O „ancoră” o reprezintă FMI, impreună cu Comisia Europeană. O a doua „ancoră” este constituită de Presedintie si de CSAT, prin Noua Strategie de Apărare a tarii, care extinde atributiile acestora in cele mai multe domenii guvernamentale. In fine, a treia „ancoră” ar deveni Comitetul de monitorizare macroeconomică, cel care ar cenzura strategiile macro-economice ale guvernului. Aceste trei „ancore” vor realiza o adevarată tutelă a Executivului, care ar rămâne, intre altele, cu rolul de tap ispăsitor in fata DNA pentru semnăturile de punere in aplicare.

In aceste conditii, propun ca la revizuirea Constitutiei, să fie eliminat textul art. 102, alin. 1, care prevede: „Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne si externe a tării si exercita conducerea generală a administratiei publice„. S-ar putea renunta si la guvern, in ansamblu. In locul său ar putea fi creat un secretariat care să aducă la indeplinire deciziile Noului Consiliu de tutelă.”, scrie Năstase.

Citeşte şi Băsescu: Comitetul de supraveghere al BNR nu poate avea atribuţiuni supraguvernamentale