Năstase, despre cazul lui Iliescu: Trebuie să aşteptăm să vedem care va fi deznodământul

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri, la Târgoviște, întrebat cum comentează punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul "Mineriada", că trebuie așteptat deznodământul, ''care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor''.

21 oct. 2015, 14:08
Năstase, despre cazul lui Iliescu: Trebuie să aşteptăm să vedem care va fi deznodământul

„Eu înțeleg că dosarul acesta a început în mai multe rânduri, s-a încheiat în mai multe rânduri sub forma neînceperii urmăririi penale. Probabil că presiunea publică și decizia de la CEDO au determinat repunerea pe rol a acestui dosar. Cred că singurul lucru pe care îl putem spune la acest moment este că trebuie să așteptăm să vedem care va fi deznodământul, care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor”, a afirmat Năstase.

Citeşte şi: DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii UPDATE

Întrebat de jurnaliști cum a resimțit efectele evenimentelor din 13-15 iunie 1990, când a preluat, la acel moment, mandatul de ministru de Externe, Adrian Năstase a spus că a fost ”o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci (…) să strângem cioburile de pe jos”.

„Noul guvern după alegerile din 20 mai ( 1990 — n.red) a primit votul Parlamentului la sfârșitul lui iunie, deci după vreo două săptămâni de la ceea ce s-a întâmplat în Piața Universității, în București, 13-15 iunie. Eu am spus de mai multe ori: a fost o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci și a mea ca ministru de externe să strângem cioburile de pe jos, după ce, să spunem, revoluția crease la nivel internațional o disponibilitate, o favorabilitate deosebită pentru România, s-a creat, după acele evenimente, un moment negativ deosebit. Lucrul acesta ne-a costat destul de mult, ne-a ținut blocați în timp ce țări din grupul Vișegrad, Polonia, Cehoslovacia la momentul acela, Ungaria, au reușit să meargă mai repede decât noi și s-a produs și o anume decuplare a noastră. Am scris o carte în 10 volume și care se numește «România după Malta» și în care sunt relatate toate acele episoade, zi cu zi, în perioada 1990-1992, în mandatul meu, cred că a fost o experiență extrem de dificilă”, a precizat Adrian Năstase.

Citeşte şi: Liderul revoluţionarilor, Teodor Mărieş: Iliescu va fi URMĂRIT PENAL

Fostul președinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineață la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii contra umanității în dosarul „Mineriada”.