Naşul lui Vlad Filat, condamnat la 5 ani de închisoare

Administratorul companiilor Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, Ion Rusu, nașul fostului premier Vladimir Filat, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii. Sentinţa a fost pronunţată vineri de Judecătoria Buiucani.

06 nov. 2015, 15:20
Naşul lui Vlad Filat, condamnat la 5 ani de închisoare

Instanţa a mai decis că s-au spălat bani prin ompaniile Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă de 150 000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

Prin aceeași sentință instanța a admis cererea înaintată de Banca de Economii, pentru încasarea de la Ion Rusu şi cele două companii a mijloacelor financiare în sumă de 2 793 229 euro în beneficiul BC „Banca de economii” SA.

Sentinţa este cu drept de apel în termen de 15 zile. Potrivit procurorilor, „în cadrul şedinţelor de judecată, Ion Rusu a recunoscut că, având intenţia de a camufla provenienţa a aproximativ 2 800 000 de euro, sustrase de la BEM, a efectuat tranzacţii fictive cu alte companii în vederea rambursării mijloacelor financiare creditate. Schemele, prin intermediul cărora au fost spălaţi banii au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore. În una dintre şedinţe, Ion Rusu a declarat că beneficiarul companiilor menţionate este Vladimir Filat, învinuit într-un alt dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă”.