Natascha Kampusch, fata răpită şi violată care deapănă amintiri duioase despre „criminalul” ei

Natascha Kampusch  a povestit, cu ocazia aniversării a 25 de ani de viaţă, despre cei opt ani şi jumătate cât a stat captivă în casa celui care a răpit-o şi a violat-o.

19 feb. 2013, 14:18

Dezvăluirile despre anii săi de captivitate au fost făcute de Natascha Kampusch într-un interviu, la televiziunea germană, înainte de lansarea filmului „3.096 de Zile” ce are la bază povestea ei şi semnifică numărul de zile în care a stat captivă, la discreţia răpitorului ei, austriacul Wolfgang Priklopil, un tehnician în comunicaţii. 

Filmul va fi difuzat, luna aceasta, în toată Europa. Personajul Natascha va fi interpretat de actriţa Antonia Campbell-Hughes. Filmul rememorează răpirea Nataschei, care era în drum spre şcoală, de către Priklopil. Acesta a dus-o la locuinţa lui situată în apropiere de Viena, a închis-o în pivniţa pe care o construise sub casa lui şi a violat-o.

Natascha a cerut iniţial să nu se insiste asupra asaltului sexual, chiar dacă dosarele poliţiei dspre traumatizantul ei caz au fost făcute publice, dar ulterior a acceptat unele modificări ale scenariului filmului, după cum a spus în interviul cu Gunter Jaunch. „Îi vei spune publicului: Aşa s-a întâmplat, acum lăsaţi-mă în pace?”, a întrebat-o Jaunch. „Da!”, i-a răspuns ferm Natascha.

Fata a fost răpită de Priklopil în dimineaţa de 2 martie 1998, când ea mergea către şcoală. A dus-o în locuinţa lui din Strasshof, în Austria. Ea a scăpat din captivitate în data de 23 august 2006, în timp ce el vorbea la telefon. După fuga ei, răpitorul s-a sinucis, aruncându-se în faţa trenului, scrie Daily Mail. 

Amintiri şi sentimente amestecate

Povestea Nataschei a făcut de atunci înconjurul lumii şi i-a adus până acum aproape 6 milioane de euro din apariţii la televiziune, cărţi şi interviuri. Faţă de cel pe care îl numeşte „criminalul”, Natascha are încă sentimente amestecate.

Poartă la ea în permanenţă o fotografie de-a lui, locuieşte în casa lui, i-a păstrat şi maşina şi călătoreşte în ţări străine sub un nume fals, ca să nu atragă atenţia. În interviul acordat televiziunii germane, ea a spus că i-ar fi plăcut ca Priklopil să fi fost în viaţă, pentru a-şi spune şi el povestea.

Vorbind despre viaţa ei de după eliberare, Natascha a povestit că a astupat pivniţa ororilor şi că acest lucru a făcut-o să se simtă bine. „Încerc să gândesc pozitiv în fiecare zi, să analizez tot ce mi s-a întâmplat. Faptul că eram un copil când s-au petrecut acele lucruri m-a ajutat foarte mult, pentru că atunci când eşti copil, eşti încă naiv şi crezi în dreptate”, a spus ea.

Planuri de căsătorie

Natascha a mărturisit că a fost atrasă oarecum de răpitorului ei care nu mai avusese vreo prietenă şi care

voia să se căsătorească cu ea. Unii au acuzat-o că nu a profitat de eventualele oportunităţi pentru a scăpa din mâinile răpitorului ei. Ea ieşea la cumpărături cu el şi, odată, au fost într-o vacanţă la schi, dar ea le-a povestit anchetatorilor că nu era posibil să fugă de el. Poliţia face în continuare investigaţii asupra cazului ei.

„Atâţia ani a fost o presiune asupra mea. Eram ca într-o închisoare din care îmi era imposibil să evadez. Mi-era atât de frică. Îmi spunea că va omorî pe oricine va încerca să mă ajute”, a povestit Natascha.

Din păcate, publicul nu prea este de acord cu explicaţiile ei şi, având în vedere că ea locuieşte încă în casa de care, teoretic, ar trebui să aibă oroare, crede că a fost doar pe jumătate victimă. Recunoaşte şi că, cel puţin în Austria, oamenii nu cred în povestea ei.

Mai mult, unii politicieni austrieci şi oameni ai legii sunt de părere că Priklopil a avut un complice şi că Natascha nu a spus tot adevărul despre anii săi petrecuţi cu el.

Pentru mine este o povară greu de îndurat şi sunt pe punctul de a pleca să trăiesc definitiv în străinătate sau chiar să mă sinucid„, a mai spus Natascha.