România, VÂRF DE LANCE pentru NATO. Două centre de comandă şi control vor fi înfiinţate în ţara noastră

NATO a aproba înființarea a șase centre de comandă în Europa de Est și crearea unei forțe de 5.000 de militari. Două dintre aceste centre vor fi chiar în România şi vor deveni operaţionale în 2016.

05 feb. 2015, 18:34
România, VÂRF DE LANCE pentru NATO. Două centre de comandă şi control vor fi înfiinţate în ţara noastră

NATO a aprobat joi o întărire a capacităților sale în estul Europei, creând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de militari și șase ‘centre de comandă’ în regiune, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Citeşte şi NATO îşi întăreşte capacităţile în Est: O nouă forţă de 5.000 de persoane şi şase „centre de comandă”

Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie au acceptat să fie primele țări care vor participa la această nouă forță ‘vârf de lance’, a precizat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările NATO. Aceasta trebuie să fie operațională în 2016.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre.

La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici”.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

Citeşte şi România, EXEMPLU pentru iniţiativa de înfiinţare a Comandamentului de Divizie Sud-Est

”Măsurile care s-au aprobat pentru România sunt foarte importante (…) vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO și UE și mai ales pe flancul sud-estic. A fost o muncă foarte intensă în această perioadă, de la Summit-ul din Țara Galilor (…) Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO în 2004. (…) Aceste măsuri privesc în special România și Bulgaria și sunt măsuri deosebite. De fapt vom avea prezență NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înființate în perioada care urmează. Rămâne ca MApN în zilele următoare (…) și reprezentanții noștri de la Cartierul General NATO să implementăm măsurile de realizare a acestor capabilități militare”, a declarat Dușa, după Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

El a susținut că reuniunea s-a desfășurat într-un context special, generat de împlinirea unui an de zile de la debutul crizei din Ucraina și a constituit o ocazie importantă de evaluare a progresului și de stabilire a priorităților în procesul de adaptare strategică a NATO, în perspectiva Summit-ului din 2016. Totodată, el a subliniat importanța implementării deciziilor Summit-lui NATO din Marea Britanie, în special a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței.

”În acest context general complex, au fost adoptate o serie de decizii foarte importante pentru menținerea ritmului intens de punere în practică a ceea ce a fost agreat în Țara Galilor, unele dintre acestea cu o semnificație aparte pentru interesele de securitate ale României. (…) Obiectivul major al reuniunii a fost adoptarea de decizii concrete pentru avansarea procesului de implementare a planului de reasigurare. Pe baza deciziilor adoptate intrăm în linie dreaptă către viitorul Summit din 2016, din Polonia”, a adăugat Dușa.

Cele două centre din România vor fi implementate pe parcursul anului 2015 şi vor fi puse la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice începând cu anul 2016. Aici vor lucra atât personal român cât şi militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate că vor trimite militari în România se numără Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.