NATO anticipează război de durată în Ucraina: Mircea Geoană: „Nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv”

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că războiul din Ucraina produce multă violenţă şi că vor urma şi multe alte pierderi de vieţi.

24 iun. 2022, 15:24
NATO anticipează război de durată în Ucraina: Mircea Geoană: „Nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că anticipează o derulare de lungă durată a războiului din Ucraina, în condiţiile în care nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă.

„Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a spus Mircea Geoană, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Rusia, reacţie dură după ce Moldova şi Ucraina au fost acceptate în UE: „Turcia e candidată de 20 de ani!”
El a adăugat că războiul din Ucraina produce multă violenţă şi că vor urma şi multe alte pierderi de vieţi.

„Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său. Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a menţionat Mircea Geoană.

UBB şi Institutul Aspen România au organizat vineri, la Cluj, dezbaterea cu tema ‘Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României’, dezbatere la care au participat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi rectorul UBB, prof univ dr Daniel David.

„Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi!”. Ucraina a primit cele mai puternice arme de la americani, ministrul Apărării de la Kiev trece la ameninţări
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, fac sâmbătă o vizită de informare la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, din Bistriţa.

Cei doi oficiali se vor întâlni cu reprezentanţii conducerii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi cu cei ai Brigăzii 81.

De asemenea, vor discuta despre stadiul lucrărilor de modernizare care se efectuează la sediul unităţii militare, vor vizita standurile cu armament, echipamente şi tehnică militară şi vor susţine declaraţii de presă.

Summitul G7 va anunţa noi măsuri împotriva Rusiei

Liderii de la viitorul summit G7 din Germania vor anunţa noi măsuri menite să exercite presiuni asupra Rusiei în legătură cu invazia sa în Ucraina, precum şi noi angajamente pentru consolidarea securităţii europene, a declarat un oficial american de rang înalt, citat de The Guardian.

„Vom prezenta un set concret de propuneri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”, a declarat oficialul.

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va alătura liderilor Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei şi Japoniei la summitul din Bavaria.

După ce va participa la Summitul G7 de duminică până marţi, Biden va zbura la Madrid pentru un summit al alianţei militare NATO săptămâna viitoare. Ucraina şi Rusia vor fi subiecte importante în ambele reuniuni diplomatice, în timp ce aliaţii se gândesc cum să facă faţă impactului secundar al sancţiunilor împotriva Rusiei asupra propriilor economii – în special în ceea ce priveşte alimentarea preţurilor ridicate la combustibili.

Vorbind cu reporterii sub rezerva anonimatului, oficialul american a declarat: ”Cum putem maximiza durerea asupra regimului lui Putin? Cum reducem la minimum repercusiunile în restul lumii? Şi cred că exact aşa va fi încadrată discuţia despre pieţele energetice şi provocările de pe piaţa energetică”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa ambelor summit-uri prin legătură video.