NATO: Apelul lui Donald Trump de majorare a contribuţiilor ţărilor membre a funcţionat. Va fi un plus de 100 miliarde dolari în doi ani

Publicat: Duminică, 27 Ianuarie 2019 22:01 // Actualizat: Duminică, 27 Ianuarie 2019 22:01 // Sursa: romaniatv.net

Apelul preşedintelui american Donald Trump către celelalte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice de a-şi majora cheltuielile de apărare a funcţionat, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"De acum până la sfârşitul anului viitor, aliaţii din NATO vor fi adăugat circa100 miliarde de dolari suplimentari pentru apărare", a afirmat Jens Stoltenberg la canalul de ştiri Fox News. "Vedem că mesajul clar al preşedintelui Trump are un impact", a adăugat el, notând că această creştere a cheltuielilor este o 'veste bună'.

Donald Trump le cere în mod repetat partenerilor din NATO să-şi majoreze cheltuielile de apărare. "Vom fi cu NATO 100%, dar, aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), trebuie să vă schimbaţi atitudinea şi trebuie să plătiţi", afirma Trump recent, la Pentagon.

Duminică, el a salutat declaraţia lui Stoltenberg la Fox News. "Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, tocmai a afirmat că, datorită mie, NATO a fost în măsură să strângă mult mai mulţi bani decât oricând în trecut, după ani de declin", a scris preşedintele american pe Twitter. "Asta se cheamă împărţirea poverii. Şi că suntem mai uniţi", a adăugat el.

Ataşamentul lui Trump faţă de NATO a suscitat însă recent unele semne de întrebare, cotidianul New York Times relatând că, anul trecut, preşedintele le-a declarat de mai multe ori unor responsabili americani de rang înalt că nu vede rostul NATO şi că Statele Unite ar trebui să se retragă din Alianţă.

Aceşti actuali şi foşti responsabili ai administraţiei, rămaşi anonimi, şi-au exprimat temerea că preşedintele putea reitera această ameninţare la summitul NATO din iulie 2018, atunci când Trump i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile Alianţei.

Anturajul lui Trump a reuşit în cele din urmă să salveze situaţia, dar la Bruxelles au circulat zvonuri despre ameninţările preşedintelui american de retragere din Alianţă.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
contributii NATO Donald Trump Jens Stoltenberg NATO
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
22 Jan
noapte -3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H