NATO cere Rusiei să se retragă de la graniţa cu Ucraina şi să intre în dialog cu Occidentul

Rusia trebuie să îşi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina şi să intre într-un dialog sincer cu Occidentul, a declarat vineri secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cu prilejul vizitei în Bulgaria.

11 apr. 2014, 11:01
NATO cere Rusiei să se retragă de la graniţa cu Ucraina şi să intre în dialog cu Occidentul

Alianţa Nord-Atlantică a prezentat joi fotografii prin satelit ce arătau dislocarea a 40.000 de soldaţi ruşi, alături de vehicule mecanizate dotate cu armament greu, avioane multirol, în apropiere de graniţa cu Ucraina, scrie Agerpres.

Transmiţând în parte acelaşi mesaj pe care l-a dat şi în alte vizite, secretarul general al NATO a declarat că Alianţa nu ia în calcul acţiuni militare în ce priveşte Ucraina, dar în schimb parcurge toţi paşii necesari pentru protejarea efectivă a statelor membre ale organizaţiei.

Un aliat apropiat al Moscovei în timpul războiului rece, Bulgaria a aderat la NATO în urmă cu zece ani, în cadrul aceluiaşi val de extindere, în care a aderat şi România, aprobat cu prilejul summitului de la Praga (2002). De la declanşarea disputei între Occident şi Rusia privind Ucraina, Bulgaria a participat la manevre comune cu nave de război americane în Marea Neagră şi a găzduit exerciţii militare comune cu SUA pe teritoriul său naţional.