NATO contrazice regimul Zelenski. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Zaporojie, cucerită de Rusia

Continuă războiul informațional privind tensiunile de la centrala nucleară Zaporojie, Ucraina, cucerită de Rusia. O nouă reacție pe marginea acestui subiect a fost oferită de NATO. 

05 iul. 2023, 20:36
NATO contrazice regimul Zelenski. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Zaporojie, cucerită de Rusia

Partea ucraineană susține că rușii ar putea detona în curând centrala nucleară, care ar urma să provoace prăpăd în Ucraina, Rusia, România, Bulgaria, Ungaria și în statele baltice.

Liderii de la Kiev sunt contraziși de NATO. Potrivit secretarului general adjunct Mircea Geoană, nu există informații care să confirme această îngrijorare.

„Am urmărit aceste declarații făcute de ambele părți. Din punctul nostru de vedere, nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni, care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă și de uriașă escaladare.

Suntem preocupați de aceste declarații, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem, împreună cu aliații, nu vedem în acest moment o realitate iminentă cu privire la un astfel de risc”, a declarat Mircea Geoană, potrivit Antena 3.

Acuzații grave din parte Ucrainei, la adresa Rusiei

De două săptămâni avertizează oamenii lui Zelenski cu privire la un posibil bombardament la centrala de la Zaporojie.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că rușii au amplasat dispozitive explozive pe acoperișurile unităților energetice 3 și 4.

Moscova a declarat, la rândul său, că forțele armate ucrainene plănuiesc un atac asupra reactoarelor nucleare.

Între timp, Volodimir Zelenski primește susținere puternică din partea României. Marcel Ciolacu, premierul de la Palatul Victoria, a confirmat în cadrul întâlnirii cu Olaf Scholz. Iată ce a declarat cancelarul, la rândul său:

„Este necesar ca relația noastră cu Ucraina să se dezvolte. Deocamdată e important să sprijinim Ucraina, Germania este al doilea cel mai mare contributor la apărarea Ucrainei după Statele Unite, 17 miliarde de euro plus 2,8 miliarde suplimentare, artilerie, tancuri, măsuri de apărarea a spațiului aerian. Iar cooperarea va fi aprofundată.

Vom discuta care va fi viitorul relațiilor dintre NATO și Ucraina, vom fonda un consiliu comun NATO-Ucraina. Nimeni nu poate adera la NATO când este un război în derulare. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes în ofensiva din est. E important ca Ucraina să fie sprijinită atât timp cât e nevoie, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest război”, a declarat Scholz.