NATO, declaraţie comună la aniversarea a 70 de ani de existenţă

Cei 29 de membri NATO au adoptat miercuri, la Watford, la periferia Londrei, o declaraţie comună, în care îşi afirmă ”solidaritatea, unitatea şi coeziunea” şi în care recunosc - pentru prima oară - ascensiunea Chinei drept o ”provocare”, în cadrul summitului aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, marcat de disensiuni grave.

04 dec. 2019, 19:44
NATO, declaraţie comună la aniversarea a 70 de ani de existenţă

Publicat la finalul unei sesiuni de lucru  textul relevă de asemenea ”ameninţarea” pe care o reprezintă ”acţiunile agresive” ale Rusiei. ”Suntem 29 de ţări diferite, pe ambele maluri ale Atlanticului. Bineînţeles că există diferenţe. Contrariul ar fi foarte ciudat. Însă forţa NATO stă în faptul că am fost întotdeauna capabili să ne depăşim diferenţele. Dovedim azi că NATO face progrese de fond şi că noi continuăm să ne adaptăm şi să reacţionăm”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a dat acordul adoptării acestui text, întrucât documentul condamnă terorismul şi a acceptat adoptarea unor noi planuri de securitate regională la Marea Baltică, a Ploniei, Turciei şi flancului de sud al NATO, a anunţat Jens Stoltenberg.

Citeşte şi Klaus şi Carmen Iohannis, puşi pe glume la summitul NATO de la Londra

Aliaţii au decis în cadrul acestui summit să declare spaţiul drept ”zonă de operaţiuni NATO”, iar pentru prima oară se declară ”conştienţi de faptul că influenţa tot mai puternică şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări, cărora este necesar să le răspundem împreună, în calitate de Alianţă”.

În Declaraţia de la Londra se insistă asupra necesităţii ”garantării securităţii comunicaţiilor, inclusiv 5G” şi ”recurgerii la sisteme securizate şi rezistente”.

Aliaţii denunţă din nou ”acţiunile agresive ale Rusiei”, însă se declară ”deschişi dialogului şi, în perspectivă, stabilirii unei relaţii constructive cu Rusia, atunci când acţiunile acesteia din urmă o vor permite”.

Jens Stoltenberg a insistat asupra necesităţii continuării eforturilor în vederea controlului armamentului nuclear, prin încheierea unor noi tratate care să includă atât Rusia, cât şi China.