NATO îi cere lui Vladimir Putin să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria. „Republica Moldova are dreptul de a-şi decide propriul viitor!

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a decis, în prima zi a summitului de la Vilnius, un "pachet puternic de măsuri pentru Ucraina", care să o aducă mai aproape de alianță, precum şi consolidarea măsurilor de descurajarea şi apărare colectivă, se arată într-un comunicat al blocului militar. Un punct din acest comunicat se referă exclusiv la Republica Moldova.

12 iul. 2023, 12:30
NATO îi cere lui Vladimir Putin să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria. „Republica Moldova are dreptul de a-şi decide propriul viitor!
NATO îi cere lui Vladimir Putin să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria. "Republica Moldova de a-şi decide propriul viitor!

NATO îi cere lui Vladimir Putin să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria. Alianța anunță continuarea sprijinului pentru Republica Moldova. „Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internaționale și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul și cursul politicii externe fără viitor interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei. NATO intensifică sprijinul politic și practic pentru a-și consolida rezistența și pentru a-și menține independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați sprijini Moldova pe măsură ce aceasta va avansa integrarea europeană”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul oficial NATO.

În același timp, aliații au subliniat că NATO își va intensifica sprijinul politic și practic acordat Republicii Moldova, pentru ca republica noastră să-și „consolideze rezistența și să-și mențină independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează”. „Aliații salută eforturile Republicii Moldova de a promova reformele democratice și sunt angajați să sprijine R. Moldova pe măsură ce aceasta își avansează integrarea europeană”, se mai arată în document.

SONDAJ Câţi cetăţeni din Republica Moldova ar vota pentru unirea cu România. Câtă încredere au în Maia Sandu

Anterior, Maia Sandu a declarant că Republica Moldova nu are de gând să renunțe la regiunea separatistă pentru a deveni membră a UE, menționând că autoritățile lucrează atât pe dimensiunea îndeplinirii condițiilor pentru aderare, cât și pe cea a soluționării conflictului transnistrean.

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că țara să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023. În luna februarie a acestui an, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret, datând din 2012 care prevedea, printre altele, soluționarea problemei transnistrene respectând integritatea și suveranitatea țării vecine. „În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse în contextul modificărilor substanțiale, care au avut loc în relațiile internaționale, dispun ca decretul președintelui Federației Ruse din 7 mai 2012 privind Măsurile de realizare a cursului politicii externe a Federației Ruse să fie recunoscut drept învechit”, se arată în decret.

Armata rusă menţine în Transnistria un contingent de sute de militari şi controlează depozitul de arme de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniţii. Oficialii de la Chișinău au cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea în zonă.