NATO îi cere Rusiei să influenţeze oprirea violenţelor din Estul Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri Rusiei să-și utilizeze 'influența considerabilă' asupra rebelilor din estul Ucrainei pentru a pune capăt 'celor mai grave încălcări' ale armistițiului fragil din această regiune, după trei zile de confruntări soldate cu cel puțin 13 morți în estul țării, relatează Reuters.

01 feb. 2017, 14:47

Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă că regimul de încetare a focului din estul Ucrainei a fost încălcat de peste 5.600 de ori în ultimele zile, lăsând circa 20.000 de persoane fără electricitate în momentul în care temperaturile sunt foarte scăzute în zonă.

El a cerut respectarea acordului de la Minsk pentru estul Ucrainei și îndeplinirea dispozițiilor sale cheie care prevăd o retragere a armamentului greu din zonă, pşotrivit Agerpres.

Citeşte şi Conflictul din Ucraina. Secretarul de Stat american, John Kerry, dă cărţile pe faţă: Rusia minte!

Cele mai recente confruntări au avut loc în împrejurimile orașului Avdiivka (10 km de Donețk, fief al rebelilor), controlat de guvern, și care au lăsat 20.000 de oameni fără electricitate. Luptele de marți după-amiază au implicat tiruri de artilerie și cu lansatoare de rachete, potrivit unui jurnalist AFP la fața locului. Cele două tabere se acuză reciproc de fi la originea atacurilor.

Conflictul din estul Ucrainei, între forțele guvernamentale și rebelii proruși, s-a soldat cu aproape 10.000 de morți din 2014, mai mult de jumătate dintre victime fiind civili.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în 2014, când populaţia din două regiuni a respins o lovitură armată naţionalistă la Kiev care a dus ulterior la instalarea unui guvern ostil Moscovei. Noile autorităţi au lansat o lovitură militară care a degenerat într-un conflict sângeros soldat cu peste 10.000 de morţi.