NATO prezintă condoleanțe României și avertizează Iranul că va „exista un răspuns colectiv”

NATO prezintă condoleanțe României și Marii Britanii pentru cei doi membri ai echipajului naval care și-au pierdut viața în urma unui atac în Marea Arabiei.

03 aug. 2021, 17:44
NATO prezintă condoleanțe României și avertizează Iranul că va „exista un răspuns colectiv”

NATO a transmis condoleanțe României și Marii Britanii pentru moartea celor doi membri ai echipajului de pe tancul petrolier Mercer Street, care au fost uciși în urma unui atac cu dronă.  Membrii Alianței Nord-Atlantice  și-au exprimat, de asemenea, și îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului.

„Ne alăturăm statelor aliate în condamnarea fermă a recentului atac soldat cu victime omenești asupra MV Mercer Street, petrecut în largul coastelor Omanului și ne exprimăm condoleanțele României și Regatului Unit pentru piedererile de vieți omenești suferite”, se arată într-un comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al NATO.

NATO susține în continuare că Teheranul este responsabil pentru atacul asuprea petrolierului Mercer Street.

„Libera circulație a navelor este vitală pentru toți aliații NATO și ea trebuie menținută în conformitate cu regulile internaționale. Marea Britanie, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul poartă cel mai probabil responsabilitatea pentru acest incident. Statele aliate rămân în continuare îngrijorate cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să respecte obligațiile internaționale”, se arată în comunicatul NATO.

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor da un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care au fost uciși doi membri ai echipajului, relatează Digi24. 

NATO. Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra unui petrolier din Marea Arabiei

Ministerul de Externe britanic

l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Regatul Unit, din cauza atacului comis joi, asupra unui petrolier în Marea Arabiei. Londra acuză Teheranul pentru acest incident, cu toate că Iranul respinge această ipoteză.

„Ambasadorul Iranului în Regatul Unit, Mohsen Baharvand, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe de către secretarul de stat pentru Orientul Mijlociu, James Cleverly, ca răspuns la atacul ilegal comis asupra petrolierului Mercer Street pe 29 iulie”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Nava era gestionată de compania Zodiac Maritime, care aparține miliardarului israelian Eyal Ofer, iar atacul a fost efectuat cu ajutorul unei drone. Un român şi un britanic, membri ai echipajului, au fost ucişi în atacul care nu a fost încă revendicat.

Londra consideră că este ”foarte probabil ca Teheranul să fi atacat” nava. Potrivit ministrului de externe britanic Dominic Raab, atacul a fost ”deliberat, ţintit şi ilegal” și constituie ”o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran”. Oficialul a avertizat că Londra ”lucrează împreună cu partenerii săi internaţionali pentru un răspuns concertat în faţa acestuia atac inacceptabil”.

Marea Britanie susținută de Israel și SUA

Israel şi SUA s-au alăturat Marii Britanii și susțin că atacul asupra petrolierului a fost efectuat de Iran, relatează Agerpres.

”Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (…) Există dovezi pentru aceasta”, a susţinut premierul israelian Naftali Bennett. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ”sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul”, adăugând că Washingtonul ”se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă”.