NATO, prima reacție despre drona căzută pe teritoriul României: „Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române”

NATO a transmis că nu are "nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva Aliaţilor" după ce o dronă din Rusia s-a prăbușit în România.

15 dec. 2023, 08:50
NATO, prima reacție despre drona căzută pe teritoriul României: „Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române”

NATO condamnă ferm atacurile rusești. Până la 70 de drone ruseşti de tip Shahed 136 au fost înregistrate în cursul unui val de atacuri asupra unor ţinte în Ucraina, dintre care una, potrivit unor constatări preliminare, a explodat, de asemenea, deasupra spaţiului aerian românesc. Ministerul Apărării a anunțat că drona a căzut pe teritoriul României în urma atacurilor Rusiei de noaptea trecută asupra regiunii Odesa.

Citește și MAE, reacție dură după ce o nouă dronă rusească a căzut pe teritoriul României! „Urmează discuții la nivelul NATO. Este o violare a spațiului aerian”

Reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că a fost identificat un crater de un metru și jumătate adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. MApN a mai spus că că dispozitivul a căzut într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu, județul Tulcea.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a declarat, la Bruxelles, că serviciile de informaţii române raportaseră că Rusia folosea drona pentru un atac asupra infrastructurii portuare ucrainene.

„Condamnăm cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi de-a lungul Dunării. Continuăm să monitorizăm situaţia şi rămânem în strânsă legătură cu autorităţile române”, a precizat reprezentantul NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Există un risc real ca Putin să nu se oprească la Ucraina”

Dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, există un „risc real” ca Vladimir Putin să nu se oprească acolo și să extindă conflictul și către alte țări, a transmis, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici”, a declarat secretarul general al NATO, precizând că ajutorul militar trebuie să continue pentru Kiev.

Citește și Propunere-şoc de pace făcută de un candidat la preşedinţia SUA. Ucraina ar trebui să ofere Rusiei regiunile cu limbă rusă din est şi să nu fie admisă NATO

„Sprijinul nostru nu este un act de caritate, este o investiţie în securitatea noastră”, a mai spus Stoltenberg.

Moscova a amenințat direct România

Moscova a amenințat direct România, avertizând că va avea de suferit dacă Ucraina va folosi avioane F-16 pe teritoriul țării noastre.

Purtătoarea de cuvânt a MAE Rusia, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”. Astăzi, 13 decembrie, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate”.